Naslovna VESTI SVETSKI DAN PROTIV KRZNA: Za Srbiju bez krzna!

SVETSKI DAN PROTIV KRZNA: Za Srbiju bez krzna!

0
krzna petface

Danas je Svetski dan protiv krzna! Podsetimo, svake godine 75 miliona životinja pati i umire zbog trgovine krznom za proizvodnju bundi, okovratnika, ili ukrasa na odeći. Industrija krzna izaziva i ekološke štete jer se za štavljenja koriste opasne hemikalije od kojih su neke kancerogene a takođe se koriste i ogromne količine vode. Za izradu krznenih odevnih predmeta koristi se deset puta više prirodnih resursa nego kod proizvodnje sa neživotinjskim materijalima.

I zbog svega ovoga, poslednja nedelja novembra već godinama je poznata kao „Nedelja bez krzna”, dok je petak te nedelje širom sveta obeležen kao #furfreefriday.

krzna petface

– Finoća duše jedne životinje odražava se i na finoću njenog krzna. Kada je životinja ubijena, njeno krzno ostaje hladno i bezdušno. Njega će kasnije obući ista takva osoba. U industriji krzna životinje se ubijaju strujnim udarima, lomljenjem vratova, klanjem, gasom, zabadanjem užarenih gvozdenih šipki u anuse… Zamislite tu količinu patnje, straha, bola životinja koje su “krive” zato što im je priroda podarila njima potrebno raskošno krzno, podsetila je Jelena Stevanović iz Udruženja „Sloboda za životinje“.

NAJNOVIJA VEST: I Armani prestaje da koristi krzno!

Za samo jednu bundu – potrebno je 120 činčila, 100 veverica, 60 kuna, 10 lisica, 50 zečeva. Da li želite svojim novcem to da podržite?

krzna petface

– Kada sledeći put dođete u priliku da kupite krzno setite se da je za njim ostala mrtva odrana životinja, da je u njemu nekad kucalo srce. Setite se da nusprodukti industrije krzna sa svakim proizvedenim komadom uništavaju planetu na kojoj treba da žive naredne generacije. Izaberite veštačke materijale, životinje i priroda ce vam biti večno zahvalni. Recite ne krznu! Ono je lepo samo na njima, dodala je Jelena.

ITALIJA: Trajna zabrana prodaje dečije odeće koja sadrži krzno životinja!

Mi kažemo NE KRZNU, a vi?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZAJEČAR: Upoznajte Danicu i Stašu – male pomagače napuštenih pasa!
Sledeći tekstĐACI IZGLASALI: Peticija da se mačak Bleki vrati u školu – USPELA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime