Naslovna PETOPEDIJA PSI Koje su to NAJČEŠĆE GREŠKE prilikom kupanja psa?

Koje su to NAJČEŠĆE GREŠKE prilikom kupanja psa?

0
kupanja psa petface

Razlozi za kupanje pasa su više nego ubedljivi: otklanja se nečistoća koja se zadržava na dlaci i raznosi po kući, smanjuje se linjanje, smanjuje mogućnost alergijskih reakcija i održava se dobro zdravlje krzna i kože. Međutim, dok za nas kupanje ili tuširanje ima umirujuće dejstvo, za pse je ova aktivnost sve samo ne opuštajuća. Retki su psi koji se rado kupaju u kućnim uslovima, a vlasnici često prave greške koje ovu aktivnost dodatno komplikuju.

  • Neadekvatna temperatura vode

Voda treba da bude mlaka. Previše topla ili hladna svara neprijatnost kod ljubimca, pa to može da stvori otpor prema kupanju za duži period. Da bi podesili temperaturu, radite to kao što bi radili prilikom kupanja bebe. Proverite temperaturu na svojoj nadlaktici, jer je taj deo kože najosetljiviji na temperaturu. Ako vam prija, to je to!

PROČITAJTE I:

Šta OBAVEZNO treba da PITATE svog veterinara?

  • Previše jak mlaz vode

Najlakše je da psa okupate koristeći tuš. Međutim, kombinacija glasnog zvuka tekuće vode i previše snažnog mlaza, po pravilu plaši ljubimca. Zbog toga prvo smanjite pritisak. Umesto da direktno usmerite mlaz vode na telo psa, pustite da voda klizi preko vašeg dlana i tako natopite krzno. Još je bolje ako dlan postavite na telo ljubimca dok se voda sliva, jer će ga to dodatno umiriti.

kupanja psa petface

  • Pogrešan izbor šampona

Nikada nemojte koristiti svoj šampon, pa čak ni onaj koji je namenjen kupanju beba i dece. Koža pasa ima potpuno drugačiji PH balans od ljudi. Po pravilu, šamponi za ljude isušuju kožu pasa. Postoje veoma dobri i kvalitetni šamponi za kućne ljubimce, pa se posavetujte sa veterinarom oko izbora, pogotovu ukoliko vaš pas ima nešto osetljiviju kožu.

  • Nedovoljna primena šampona

Većina vlasnika misli da posle nanošenja šampona na krzno psa treba sačekati neko vreme da se šampon upije. Ovo je jedna od klasičnih grešaka jer se tako neće ukloniti prljavština i masnoća iz dlake. Umesto toga, prstima utrljavajte šampon u krzno i masirajte kožu ljubimca bar 4 minuta. Počnite od nogu i postepeno idite ka licu koje je najosetljivija regija prilikom kupanja. Naravno, pazite da šampon ne uđe u oči i obratite pažnju da voda i šampon ne uđu u ušni kanal. Ispiranje šampona obavite obratnim putem. Počnite od glave, a završite sa nogama. Logično, tako će se šampon i voda sa nečistoćom isprati bez zadržavanja u dlaci i na koži.

kupanja psa petface

  • Loša tehnika četkanja

Psa treba iščetkati pre i posle kupanja. Četkanje se u zavisnosti od vrste dlake savetuje od jednom, pa do bar četiri puta nedeljno. Ova aktivnost može biti neprijatna i bolna ukoliko se krzno umrsi i ućeba, a kupanje uglavnom ne doprinosi tome da se ova pojava eliminiše. Posavetujte se sa veterinarom ili grumerom koji vrstu četke da nabavite i koliko često da četkate svog psa. To će pomoći da efekti kupanja budu mnogo bolji. Neadekvatna oprema, loša tehnika četkanja i zamršena dlaka samo će pojačati otpor psa prema kupanju.

  • Previše brzo sušenje

Pre kupanja obezbedite dovoljno suvih peškira kojima ćete obrisati psa. Nema ničeg goreg od jurcanja za mokrim psom po kući. Većina vlasnika želi što pre da obriše i osuši ljubimca. Peškire koristite da izvučete što više vode iz krzna ali ne i da ga potpuno isušite. Zapravo, krzno ne treba da bude mokro, nego vlažno. Tako ćete ga i lakše iščetkati. Ako koristite fen za sušenje, pazite. Teško je prilagoditi temperaturu kod fenova za kućnu upotrebu. Psi ne vole ni zvuk ni visoku temperaturu koju proizvode ovi uređaji. U suštini, bilo bi dobro da psu dopustite da se posle kupanja sam „doradi“ lizanjem vlažne dlake jer će ga to i dodatno umiriti.

kupanja psa petface

  • Previše često kupanje

Većina pasa sama uređuje i čisti svoje krzno. Veterinari čak preporučuju kupanje samo onda kada je to neophodno – kada je krzno zaista zaprljano. Redovno, „subotnje“ kupanje nije baš preporučljivo. Previše često kupanje može da dovede do isušivanja kože jer će se ukloniti prirodna masnoća koja se normalno proizvodi. O dinamici kupanja, najbolje je da se konsultujete sa svojim veterinarom, a ona zavisi od vrste dlake, osetljivosti kože i uslova života ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpao je u otvoren šaht i trudio se da izdrži, A ONDA GA JE NEKO PRONAŠAO! (VIDEO)
Sledeći tekstPogledajte kako je ovaj mladić (23) smislio ideju da od guma napravi krevetiće za napuštene!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime