Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Kupanje mačaka: Kako da kupanje mačaka postane rutina?

Kupanje mačaka: Kako da kupanje mačaka postane rutina?

1
kupanje macaka petface

Kupanje mačaka predstavlja jedan od većih problema za vlasnike ovih ljubimaca. Da bi se uopšte i obavilo kupanje mačaka potrebno je uzeti u obzir mnoge faktore. Mačke su generalno poznate po tome da ne vole vodu, tačnije kupanje u njoj. Jedina nada da ovi kućni ljubimci pristanu na ovu praksu jeste da ih tome naučite od malena. Za to je potrebno dosta truda i strpljenja, ali higijena kao jedan od osnovnih faktora zdravlja vaše ljubimice, vredni su svakog uloženog minuta.
Veterinari savetuju da prvo kupanje mačeta ne praktikujete pre drugog meseca, a idealno vreme je kada ovi maleni kućni ljubimci napune tri meseca. Ne postoji univerzalno pravilo o tome koliko se često trebaju kupati kućni ljubimci. To zavisi od mnogo činilaca kao što su uslovi u kojima živi, dužina dlake, stanje kože i dlake pa i same higijenske navike mačke. Generalno rečeno – kupanje mačaka treba obaviti onda kada zaključite da joj je potrebno. U svakom slučaju, to ne treba raditi prečesto ali ni izbegavati ovu aktivnost kada je ona zaista neophodna.
Poznato je da kućni ljubimci imaju različit PH kože od ljudskog i iz tog razloga je posebno važno voditi računa o preparatima koji se koriste kada je kupanje mačaka u pitanju. Kada dođe red na kupanje mačaka, posebno je važno da se nikako ne koriste sredstva za ljudsku upotrebu. Danas se u prodaji mogu naći izuzetno kvalitetni šamponi i regeneratori koji kućni ljubimci porpilično vole, a postoje za različit uzrast i veličinu ljubimca, kao i boju i dužinu dlake. Kada se vrata kupatila otvore i kućni ljubimci shvate da im uskoro sledi vodena avantura, prodoran mjauk i kandže u vašoj koži nisu ni najmanje nemoguć scenario. Zato korak po korak.

Priprema za kupanje mačaka: Polako i smireno odnesite svoju macu u kupatilo i zatvorite vrata kako ne bi pobegla. Sipajte mlaku vodu u kadu – ni  suviše vruću ni hladnu. Nekoliko centimetara dubine je dovoljno, pošto voda samo treba da prekrije šape vaše mačke kad je stavite u kadu. Za početak, neka se kućni ljubimci sami prilagode na vodu. Mačiji instinkt je da izađe iz vode pa ih zato nemojte vezivati na povodac, već ih nežno pridržavajte rukom – tako će kupanje mačaka proći uz minimalni napor i stres.
Kupanje mačaka: Sipajte šampon za mačke u svoju ruku i polako ga utrljajte rukama u krzno svoje mace. Pazite da vaši kućni ljubimci ovom prilikom ne progutaju šampon, ili da im ne uđe u oči ili uši. Isperite svoju mačku mlakom vodom, polivajući je iz plastičnog bokala. Pazite da dobro isperete šampon, da bi izbegli iritaciju kože, kojoj su kućni ljubimci u ovom slučaju jako podložni.
SUŠENJE: Izvadite mačku iz kade i uvijte je u peškir, kako biste je osušili. Češljajte je prstima ili četkom, u zavisnosti od vrste mačke i tipa krzna, dok joj se krzno ne osuši. Većina mačaka se jako plaši fena, tako da korišćenje istog treba izbegavati.
Kada je mačku ipak nemoguće okupati šamponom i vodom, postoji i alternativa – suvo kupanje mačaka o čemu  možete pročitati u tekstu______________

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKavezi za papagaje: Kakvi kavezi za papagaje postoje?
Sledeći tekstPumpa za akvarijum: Čemu služi pumpa za akvarijum?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime