Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Higijena mačaka: Kako da OKUPATE MAČE

Higijena mačaka: Kako da OKUPATE MAČE

0
higijena macaka petface

Dok odrasle mačke već imaju naviku da održavaju svoju higijenu, mačićima je u početku potrebna mala pomoć. Ovu pomoć im pre svega obezbeđuju majke. Mačići su u prvim danima i nedeljama uvek zajedno, mogli bi reći na “gomili”. Kako se hrane i razvijaju, najčešće svoje fiziološke potrebe obavljaju u svom leglu, a pošto se stalno prevrću i traže udobnije mesto, razumljivo je da im se na krznu nakupljaju urin i izmet. Majke mačke ih upravo zbog toga gotovo neprestano ližu i čiste.

Međutim, šta činiti kada majka mačka iz nekog razloga higijenu svog potomstva ne održava na potrebnom nivou ili ste sa ulice udomili veoma mlado mače? Iz legla će se razvijati krajnje neprijatni mirisi a postoji i opasnost od razvitka krajnje opasnih patogena koji izazivaju razne infekcije. Ne zaboravite da su tek rođeni i tako mladi mačići veoma osetljivi i da mnoge komplikacije prouzrokovane nečistoćom mogu da im ugroze i sam život. Kupanje će im pomoći da budu čisti i zdravi, ali morate biti veoma pažljivi. 

Mačke ne vole vodu. Osim jaguara u Južnoj Americi i nekih vrsta tigrova u Aziji, mačke u prirodi ne ulaze u vodu i ne kupaju se. Zbog toga se postarajte da kupanje za mače ne bude veći stres nego što je kontakt sa vodom to sam po sebi.higijena macaka petface

Prvo ga naučite na uzimanje u ruke, nošenje i držanje. Kada se navikne na to, počnite da mu brišete telo od šapa nagore vlažnom krpom. Onog trenutka kada se mače navikne na osećaj vlažnosti na svom krznu, možete da pređete i na kupanje.

Obezbedite adekvatan prostor i opremu za kupanje. Mače možete kupati u kadi, tuš kabini, lavabou ili nekom lavoru ili kadici. Obezbedite prostor tako da u slučaju da mače uspe da vam pobegne iz posude ne može da pobegne iz prostorije ili da se povredi. Pre svega, potrudite se da mače ne kupate na velikoj visini od poda. Tokom kupanja, može da se dogodi da mače od straha iskoči iz posude i ako se radi o visini od preko 1,5 metara može doći i do ozbiljnijih povreda nogu, glave ili kičme.

Takođe, obezbedite i sebe. Mače će se verovatno veoma plašiti i pokušati da pobegne koristeći kandže i zubiće. Ako se to događa, koristite zaštitne rukavice.higijena macaka petface

U početku, ne koristite nikakvu silu. Ukoliko mače nikako ne želi da dođe u kontakt sa vodom, budite strpljivi i slobodno odustanite od kupanja. Bilo bi dobro da prvo uvedete mače u prostoriju i da se ono samo upozna sa okolinom. Potom ga polako donesite do posude i omogućite mu da je upozna bez vode.

Kada se u posudi za kupanje nalazi voda, probajte da mačetu omogućite da je onjuši i šapicama dodirne vodu. U početku će verovatno bežati ali ne zaboravite da su mačke veoma radoznale. Posle nekoliko pokušaja sigurno će šapom samostalno ispitivati vodu.

Mačići nemaju rezerve masti koje im pomažu da održe temperaturu tela stabilnom. Stoga, ukoliko im je hladno tokom ili nakon kupanja, mogu postati podložniji bolestima ili infekcijama. To znači da prilagodite temperaturu vode kako mačetu ne bi bilo previše hladno.

Kada počnete sa kvašenjem tela mačeta, činite to od zadnjeg dela, tj od zadnjih nogu preko guze, leđa, stomaka, grudi, a glavu ostavite za kraj. Dakle, potpuno kontra od kupanja beba.

Pročitajte još: Upornost se isplati: borba protiv buva kod mačaka

Što se tiče opreme za kupanje, najvažniji je šampon. Nikako ne koristite šampone namenjene ljudima pa čak ni one za decu koji su blaži. Ph faktor kože mačaka je potpuno drugačiji pa “naši” šamponi mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme sa kožom i dlakom. Šamponiranje izvedite krajnje nežno a prilikom ispiranja budite temeljni kako se šampon ne bi zadržao na koži. Naravno, sve ovo radite polako i ne pokazujte nimalo agresije prema ljubimcu jer to može izazvati veoma neprijatne reakcije.higijena macaka petface

Pročitajte još: Kupanje pasa: Kako da kupanje pasa ne bude bauk?

Kada je kupanje završeno, nežno obrišite i utoplite mače peškirima. Preporučujemo da izbegavate upotrebu fena, jer će sam zvuk i vazduh koji struji veoma uplašiti ljubimca. Pored toga, vreo vazduh iz fena može i da ispeče osetljivu kožu mačeta.

Posle izvesnog vremena i nekoliko kupanja, mače će se navići na ovu ktivnost, a i samostalno će razviti naviku da lizanjem održava higijenu pa i kupanje neće biti potrebno.

Ne zaboravite i ovo: kupajte mače samo ukoliko je zaista veoma zaprljano. Nije retkost da mačke koje su se u mladosti previše često kupale razviju odbojnost ka bilo kakvoj vrsti održavanja higijene. One se kasnije čak i ne ližu redovno kako bi uklonile nečistoću sa krzna i kože pa to predstavlja ozbiljan problem i njima i okolini u kojoj žive.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSVI OSIM SRBIJE: I BiH rekla NE ubijanju životinja zarad krzna!
Sledeći tekstZAGREB: Zbrinut 21 pas koji je pobegao od vlasnika zbog straha od petardi!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime