Naslovna PETOPEDIJA PSI Kuvas

Kuvas

0
rase madjarski kuvas petface

IME  Kuvas
PREZIME Pastirski pas
NADIMAK – Mađarski kuvas
VELIČINA – 32 – 52 kg
POREKLO – Mađarska
BOJA – bela
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina
NARAV – Ima zaštitičku narav

Kuvas je dobio ime od turske reći kawasz koja znači ’’pouzdan čuvar’’. Mada, postoji i pretpostavka da naziv rase potiče i od arapske reči “kawwasz” koja znači strelac. Uglavnom, ime rase upučuje na njegovu neustrašivost i spremnost da se svima suprostavi.

Izgled
Kada se pomisli na kuvasa asocijacija je odmah na njegovu veličinu i stabilnost. Čvrsta građa daje mu snagu, a jaka muskulatura omogućava mu dobru pokretljivost. Krzno je bele boje bez ikakvih dodatnih obeležja.

Karakter i nega
Kao što to i njegovo ime govori, kuvas je pas koji poseduje odlučnost i hrabrost. On je pravi pas čuvar. Osim zaštitničkog stava prema vlasnicima i deci, on će čuvati čak i druge ljubimce. Kao što to odlikuje i druge pse čuvare, kuvas je veoma oprezan sa strancima. Ponekad može biti čak i agresivan prema strancima i drugim životinjama sa ciljem da zaštiti porordicu. Iz tih razloga obratite pažnju na njegovu socijalizaciju. Ako želite ovako velikog psa, morate se posvetiti njegovoj dresuri, ali i staviti mu do znanja da ste vi vođa. Nikako mu ne smete dozvoliti da bude dominantan. Stimulišite ga da isprazni svoju energiju i zadajte mu zadatke koji će odgovarati njegovoj visokoj inteligenciji. Istrčavanje i duge šetnje će mu svakodnevno prijati, kao i prohladno vreme. Kuvas je pas koji može tokom cele godine biti napolju, ali ne podnosi vrelinu i vlažnu klimu. Krzno mu održavajte četkanjem. Dovoljno će biti jednom nedeljno da mu očetkate dlaku, ali imajte na umu da će se linjati tokom cele godine ukoliko živi u toplijem kraju.KUVAS

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGordon seter
Sledeći tekstZdravlje stanovnika terarijuma

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime