Naslovna VESTI PSI NA DANAŠNJI DAN: PRE 60 GODINA ulični pas Lajka je otišla u...

NA DANAŠNJI DAN: PRE 60 GODINA ulični pas Lajka je otišla u svemir – ovo je SEĆANJE NA NJU!

0
Lajka petface

3. novembra 1957. godine, pre 60 godina, SSSR lansirao je satelit sa Lajkom u njemu kako bi testirali sigurnost za buduće ljudske misije. Ulični pas Lajka se tako upisao u istoriju kao prvo živo biće koje je napustilo zemljinu atmosferu na putu bez povratka. 

-Zamolila sam je za oproštaj i pomilovala po glavi poslednji put, priseća se ruski biolog Alilija Kotovskaja (90) dana kada se i poslednji put pozdravila sa Lajkom, pre nego što je krenula na put u svemir.

Lajka petface

Pre Lajke je bilo nekoliko pokušaja sa drugim psima koji su leteli po nekoliko minuta samo da bi naučnici došli do podataka kako se snalaze u bezgravitacionom stanju. Ipak, Lajka je bila prvi pas koji je zaista i poslat u svemir. 

DIVNO: Ovo su spomenici u znak zahvalnosti psima, herojima!

Da bi se psi prilagodili na kapsulu pod pritiskom koja je dugačka samo 80 centimetara, Kotovskaja ih je trenirala tako što ih je na svakih par dana premeštala u sve manje kaveze. Pas bi prošao i test pod centrifugom, koja stimuliše snagu pri lansiranju satelita, ali i buku.  Od svih drugih kandidata upravo je Lajka, trogodišnji mešanac sa ulica Moskve, najbolje prošla na testovima. 

Lajka petface

-Birali smo ženke, jer one ne moraju da dižu nogu pri mokrenju i tako zauzimaju manje prostora. Birali smo lutalice, jer su snalažljivije i nisu previše zahtevne, priča Kotovskaja dodajući da su psi morali da budu i fotogenični. 

Podignut prvi spomenik u čast uličnih i napuštenih pasa!

Osim fotogeničnosti zbog propagande dobijali su i značajna imena. Ime Lajka dolazi iz ruske reči koja znači „lavež“. Kotovskaja kaže da je imala izuzetnu narav, prilagodljivost i inteligentno-upitni pogled.

Lajka petface

-Znali smo da joj je suđeno da ugine na letu, jer nije bilo načina da se vrati nazad. U to vreme tako nešto nije bilo moguće, kaže i dodaje da su veče pred misiju svi članovi tima došli da se oproste od Lajke.

Satelit Sputnjik lansiran je u 5:30 po moskovskom vremenu iz Kazahstana, a u početku je sve izgledalo kao da ide po planu. Međutim, tokom poletnja Lajkino srce se jako ubrzalo, a tek posle tri sata se vratilo u normalu. A onda je odjednom tokom devetog kruga oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela da naglo da skače i dostigla 40 stepeni Celzijusa, zbog nedovoljne izolacije od sunčevih zraka. Iako je postojala nada da će Lajka ostati živa barem 10 dana, ona je preminula zbog toplotnog udara i dehidracije nakon samo nekoliko sati od lansiranja.

Lajka petface

Ruski mediji, koji su neprestano prenosili informacije o njenom zdravlju, nisu rekli tačan uzrok njene smrti. Zvanična verzija je bila da je Lajka preminula od otrova koji je postavljen u njenu hranu kako bi izbegla mučenje pri sagorevanju u atmosferi. Satelit sa njenim ostacima sagoreo je u atmosferi pet meseci kasnije, 14. aprila 1958. godine iznad Antila u Atlanskom okeanu. 

Inače, prve životinje koje su se žive vratile iz svemira bila su dva psa – Belka i Strelka – koje su lansirane 19. avgusta 1960. godine i vratile su se dan kasnije. Uspeh ove misije bio je okidač da sovjetske vlasti kroz godinu dana pošalju i prvog čoveka u svemir, Jurija Gagarina u aprilu 1961. godine.

Izvor: Nedeljnik

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFALKO i KARLO iz Mađarske u potrazi za uginulim pticama i otrovima u Srbiji!
Sledeći tekstIZNENAĐENJEEE! Mačka uskočila u auto tražeći pomoć!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime