Naslovna VESTI PSI Kako najbezbednije ukloniti LEŠ kućnog ljubimca?

Kako najbezbednije ukloniti LEŠ kućnog ljubimca?

0

Svaki vlasnik kućnog ljubimca mora da se suoči i sa najtužnijim trenutkom kada njegov ljubimac ugine. Koliko god bola i tuge nanelo vlasniku, on mora da misli o tome kako će sahraniti svog ljubimca, gde to učiniti i koji je način najbolji.

Pravilnikom kojim se uređuju sporedni proizvodi životinjskog porekla propisano je da se leševi kućnih ljubimaca, konja, leševi izgubljenih i napuštenih kućnih ljubimaca zakopavaju i spaljuju na stočnom groblju ili jami grobnici, kao i na licu mesta, uz primenu mera koje obezbeđuju kontrolu rizika po javno zdravlje zdravlje životinja.

-Leševi kućnih ljubimaca se zakopavaju na stočnom groblju koje je detaljnim urbanističkim planom predviđeno za te namene, a leševi konja i leševi kućnih ljubimaca mogu da se zakopaju na mestu uginuća ili na zemljištu vlasnika ili držaoca životinje, izuzev na mestu koje je od posebnog javnog interesa, uz preduzimanje svih mera za zaštitu zdravlja životinja, javnog zdravlja i životne sredine, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Uprave za veterinu.

TO JE LJUBAV: Čovek je prešao 4.500 kilometara kako bi udomio pit bula!

Pored zakopavanja, leševi kućnih ljubimaca mogu biti prerađeni u objektima za preradu materijala Kategorije 1 kao i spaljeni u peći za spaljivanje.

Iz Upravi za veterinu navode da nijedno groblje za kućne ljubimce nije upisano u odgovarajuće registre uprave za veterinu. Jama grobnica za zakopavanje leševa izgubljenih i napuštenih kućnih ljubimaca ima ukupno 11 i smeštene su u okviru azila. Objekti za preradu materijala Kategorije 1 su VU Napredak u Ćupriji i VU Proteinka u Somboru.

Ljudi nertko zakopavaju leševe svojih kućnih ljubimaca na javnim prostorima, u gradskim šumama ili slično.

-Peć za spaljivanje leševa životinja, uključujući i leševe kućnih ljubimaca, je smeštena u Vrbasu i trenutno je još jedna u proceduri odobravanja u Pančevu, u kojoj će se isključivo spaljivati leševi kućnih ljubimaca, pojedinačno ili grupno, kažu iz Uprave za veterinu.

OKRUTNO: Držao psa godinama vezanog na kratak lanac da pas nije mogao ni glavu da spusti!

U skladu sa Članom 136. Zakona o veterinarstvu, zabranjeno je bacati leševe životinja u reke ili druge vodene tokove ili odvode ili ih ostavljati na putevima, otvorenom prostoru, u šumama ili na drugom mestu. Vlasnici i držaoci životinja dužni su da prijave uginuće životinje zoohigijenskoj službi i da se pridržavaju svih uputstava koje je ova služba izdala u vezi sa odlaganjem leševa.

-Kada se sumnja da je životinja uginula od zarazne bolesti koja se obavezno prijavljuje, veterinar ili veterinarski inspektor uzima patološki materijal i šalje ga na ispitivanje radi ustanovljavanja uzroka uginuća. Zoohigijenska služba je dužna, kada je to potrebno, da obezbedi prevoz leša sa mesta uginuća do objekta za pregled leševa ili za sakupljanje, preradu ili uništenje, kao i da obezbedi dezinfekciju mesta uginuća, vozila i opreme, zaključuju iz Uprave za veterinu.

NEVEROVATNO: Psi preživeli u šumi, jer se nisu odvajali jedno od drugog!

Kada se dogodi da vaš ljubimac ugine, postarajte se da i pored boli i tuge koja vas je obuzela priredite odlazak svog prijatelja na najbolji i najbezbedniji način. Tako ćete se i bolje osećati nakon svog stresa, jer ste mu i tu poslednju poštu odali dostojanstveno, kakav ste mu i život pružili.

Materijal Kategorije 1

Materijal Kategorije 1 obuhvata sledeće sporedne proizvode životinjskog porekla, i to:

1) leš životinja i sve pripadajuće delove, uključujući kožu: životinja kod kojih postoji sumnja ili potvrda prisustva zaraznebolesti TSE, uginulih ili ubijenih životinja u toku sprovođenja mera za prečavanješirenja, suzbijanje i iskorenjivanje TSE, kućnih ljubimaca i životinja iz zoološkog vrta i cirkusa, izuzevfarmski uzgajanih životinja i divljih životinja, oglednih životinja, divljih životinja kod kojih postoji sumnja ili potvrda prisustvazarazne bolesti koja se može preneti na životinje ili ljude, telo ili delovi tela životinje koji u vreme njihovog uklanjanja sadrže SRM;

2) SRM;

3) sporedne proizvode životinjskog porekla koji u skladu sa posebnimpropisom kojim se uređuje sistematsko praćenje rezidua farmakoloških,hormonskih i drugih štetnih materija kod životinja, proizvoda životinjskogporekla, hrane životinjskog porekla i hrane za životinje, potiču od životinjakoje su bile podvrgnute nedozvoljenom tretiranju ili koji sadrže druge suptancei zagađivače okoline, i to: organohlorna jedinjenja uključujući polihlorovane bifenile, organofosforna jedinjenja, hemijske elemente, mikotoksine, boje, druge štetne supstance;

4) sporedne proizvode životinjskog porekla koji su prikupljeni upredtretmanu otpadnih voda iz objekata za preradu materijala Kategorije 1 idrugih objekata u kojima se uklanja specifični rizični materijal;

5) kuhinjski otpad iz prevoznih sredstava u međunarodnom prometu;

6) mešavinu materijala Kategorije 1 sa materijalom Kategorije 2 ili materijalom Kategorije 3 ili sa obe kategorije.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOtvaraju se NOVI KAFIĆI za francuske buldoge – „The Happenstance“ i „Pug Cafe“
Sledeći tekstPREDENJE LEKOVITO, ali šta zapravo ono kod mačaka znači?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime