Naslovna PETOPEDIJA PSI LEŽALJKE ZA PSE: Šta je važno prilikom izbora ležaljke za pse?

LEŽALJKE ZA PSE: Šta je važno prilikom izbora ležaljke za pse?

0
lezaljke za pse petface

Ukoliko ljubimac živi u kući ili stanu potrebno mu je obezbediti odgovarajući kutak sa ležaljkom ili korpom sa adekvatnim jastukom. Ukoliko ne obezbedite mesto koje će isključivo on koristiti kao mesto za odmor i spavanje, u kom će se osećati opušteno i sigurno, budite sigurni da će ga on sam izabrati. Po pravilu je to mesto koje već koriste ukućani i onda mogu nastati problemi. Naravno, to je već druga tema.

Preporučljivo je da izaberete ležaljku od takvog materijala koja neće preterano skupljati dlake, sa jastukom koji lako i jednostavno može da se opere u veš mašini. Ležaljke ili korpe mogu biti od pletenog pruća, tvrđe ili mekše plastike i tekstila. Izbor je ogroman a izbor treba da zavisi od veličine psa, prostora u kojem ćete držati ležaljku i naravno finansijskih mogućnosti.

lezaljke za pse petface

  • Dimenzije ležaljke su veoma važne.

Pre svega, dimenziju ležaljke treba prilagoditi veličini psa. To znači da nikako ne sme biti premala jer će psu biti neudobna pa će izbegavati boravak u njoj. Najbolje je da bude dovoljno velika da ljubimac može u njoj potpuno da se ispruži. S druge strane, ne treba da bude ni suviše velika, jer su psi po prirodi životinje čopora i vole da se „ušuškaju“. U suviše velikoj ležaljci će se osećati previše usamljeno i izloženo.

Visinu stranica takodje treba prilagoditi visini psa. Suviše duboke ležaljke će psima malog rasta predstavljati problem prilikom ulaska i izlaska pa će odbijati da ih koriste. Ukoliko ljubimac ipak pokaže veću naklonost ka prostorima koji imaju visoke stranice, nabavite ležaljku sa otvorom na jednoj strani u formi kućice.

PROČITAJTE I

IGRE SA PSIMA: Nisu hobi i zabava, već su izuzetno važne za ljubimce!

  • Dizajn važan ali ne previše

Što se tiče dizajna, čini se da danas nema ograničenja. U ona „skromnija“ rešenja spadaju ležaljke sa udobnim jastucima, prilagođene veličini vašeg ljubimca. Kako bi vašim ljubimcima bilo što udobnije, a da se izgledom ležaljka ipak lepo uklopi u vaš enterijer nije potrebno preveliko rasipanje novca. Sa druge strane, oni koji ne mogu zamisliti život bez “najboljeg” prijatelja, ne libe se da izdvoje i pozamašnu sumu novca za malenog člana porodice. Medjutim, estetski element ne treba da bude preovladjujući kada nabavljate ležaljku. Ne zaboravite da je to i njegovo sigurno mesto, tj prostor u koji će se povući ukoliko je uplašen, uznemiren ili kada želi da bude ostavljen na miru od drugih ukućana. Izgled mu ništa ne znači. Mislite na funkcionalnost.

lezaljke za pse petface

  • Izbor mesta za ležaljku

Ono što je takođe jako bitno znati jeste da psi vole privatnost, stoga ležaljku i  mesto za odmor obezbedite na nekom zavučenom, tamnijem mestu vašeg stana. Bilo bi dobro da posmatrate svog prijatelja i uočite mesto koje mu je omiljeno kada se odmara. To je idealno mesto da mu postavite ležaljku. Uz ležaljku mu obezbedite i omiljene igračke kako bi imao čime da se igra kada niste u kući. Ležaljka ne bi trebalo da bude postavljena blizu posuda sa hranom i vodom. Psi imaju lošu naviku da hranu unose u ležaljku što će vam otežati održavanje higijene.

  • Bezbednost pre svega

Ukoliko pas ima naviku da gricka različite predmete, nemojte mu postaviti ležaljku od pruća jer će je za kratko vreme „pojesti“. U zavisnosti od toga koliko usitnjava pruće zavise i zdravstveni problemi. Oni se kreću od povreda desni, zuba, zaglavljivanja parčića u vilici, gutanja… Isto tako, ukoliko se odlučite za ručno pravljenje „fensi“ krevetiće, izbegavajte one sa oštrim ivicama, uglovima i dodacima koji takođe mogu da izazovu povrede.

lezaljke za pse petface

U suštini, vašem psu je dovoljno ćebe ili neki veći jastuk koji je postavljen na njegovom omiljenom mestu. Važno je da mu bude udobno i da se on oseća opušteno i bezbedno na tom mestu. Važno je da ležaljku možete redovno i dobro čistiti i oprati a da vam to ne predstavlja preteran problem. Higijena ležaljke je važna jer pas provodi veći deo dana na njoj, a ukoliko ne održavate čistoću postoji opasnost od različitih zdravstvenih problema kako za psa tako i za ukućane.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLOVAC osuđen zbog ubistva jelena: Kazna godinu dana zatvora i gledanje u Bambija jednom mesečno!
Sledeći tekstSJAJNA ILUSTRACIJA: “Ove godine umesto petardi, kupite hranu za lutalice”!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime