Naslovna PETOPEDIJA PSI Lična karta svakog ljubimca = čipovanje pasa!

Lična karta svakog ljubimca = čipovanje pasa!

11
mikročipovanje pasa petface

Čipovanje pasa je proces obeležavanja jedinki zbog utvrđivanja identiteta i zakonski je obavezan za sve vlasnike pasa i mačaka. Čipovanje je dragoceno kod nalaženja izgubljenih životinja i njihovog vraćanja vlasniku, ali je takođe važan i na izložbama i sajmovima.  Svaki  registrovani pas ima svoj individualni broj i oznaku. To je njegova lična karta, ali se u nju, za razliku od naših ličnih podataka, ne unose nikakvi drugi podaci sem broja. Čipovanje se vrši uglavnom između šest do osam nedelja straosti ljubimca, iako se ove intervencije mogu vršiti u bilo kojem životnom dobu. Ugradnja mikročipa je skoro bezbolna metoda i ne razlikuje mnogo od davanja obične injekcije. Čip je veličine zrna pirinča i ugrađuje se u predelu vrata psa.
Za svakog vlasnika ljubimca je najočigledniji razlog za čipovanje, situacija u kojoj mu je ljubimac nestao, bilo da se izgubio ili da je ukraden. Postoje, međutim, i druge prilike u kojima vam je neophodno identifikovanje vašeg ljubimca. Transport vašeg psa ili mace ili putovanje javnim prevozom podrazumeva i neke administrativne radnje u kojima ključno mesto zauzima i čipovanje. U svim razvijenim zemljama je obavezno da životinje budu trajno obeležene nekim metodom. Mnoge zemlje i ne dozvoljavaju ulazak životinja koja nisu obeležene čipom. Tako da je obeležavanje prvi preduslov, ukoliko želite da putujete sa svojim kućnim ljubimcem.

U našoj zemlji je obavezno čipovanje svih pasa.

Zablude i na temu čipovanje, razume se, postoje! Tako je veoma prisutan mit da čip nije fiksiran, da se kreće kroz krvotok, ili da je samo čipovanje jako bolan proces za pse. Postoje međutim i drugi razlozi neprihvatanja metode mikročipovanja od kojih su svakako najzanimljiviji strah da će životinjama biti narušena privatnost i da će njihove ljubimce pratiti „u šapu“.
Bilo kako bilo, primat nad, nekada veoma rasprostranjenom i bolnom metodom obeležavanja pasa – tetoviranjem, je zauzelo čipovanje, čija aplikacija traje svega nekoliko sekundi, a pri tom psu ne nanosi nikakav bol. Pored toga što će vaš ljubimac biti jasno razdvojen od drugih pripadnika svoje vrste, naglasićemo da će ukoliko se odlučite na zajedničko putovanje u inostranstvo, mikročip biti pasoš vašeg ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

11 KOMENTARA

    • Po tom principu i registracija auta treba da bude besplatna. Nije pas obaveza, nego izbor i luksuz. To sto sad svaka sirotinja oce da ima kera jer je to fensi, to je druga prica.

      • Zasto bi posedovanje ljubimca bio luksuz? Vi psa mozete i usvojiti i on ce vas voleti isto koliko i onaj od 500€

    • Ponasas se kao da je 1000 dinara smak sveta. Nema svako te pare odmah mozda, ali da svaki mesec po 10 din odvojis sakupices da ga cipujes.

  1. Zasto bi posedovanje ljubimca bio luksuz? Vi psa mozete i usvojiti i on ce vas voleti isto koliko i onaj od 500€

  2. Ponasas se kao da je 1000 dinara smak sveta. Nema svako te pare odmah mozda, ali da svaki mesec po 10 din odvojis sakupices da ga cipujes.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.