Naslovna PETOPEDIJA MAČKE PAZITE!!! LJILJANI su OTROVNI za mačke!!! (VIDEO)

PAZITE!!! LJILJANI su OTROVNI za mačke!!! (VIDEO)

0
ljiljani su opasni petface

Ljiljan je cvetna biljka koja se veoma često koristi u buketima koji se nose kao znak pažnje u brojnim svečanim situacijama. Nije ni čudo s obzirom na atraktivnost, lepotu cveta, boje i miris koji ispuštaju. Na žalost vlasnika mačaka, ovo cveće je strogo zabranjeno za držanje u kući. Ovo je jedna od najotrovnijih biljaka i predstavlja veliku opasnost po život naših ljubimaca.

PROČITAJTE I:

Kada treba voditi MAČKU KOD VETERINARA?

Verovali ili ne, svi delovi ljiljana su toksični, ali je sam cvet najopasniji! Dokazano je da samo jedna do dve latice koje pojede mačka izazivaju smrt. Polen je takođe smrtonosan. Dok je cvet u vodi u vazi, konstantno padaju delovi polena u vodu i na podlogu. Polen je rastvorljiv u vodi pa postoji opasnost da se mačka otruje ukoliko pije vodu iz vaze. Pored toga, polen se zadržava na odeći, u krznu i šapama mačke koja prelazi preko podloge na koju je polen pao. Mačka lizanjem krzna unosi čestice polena i dolazi do trovanja.

 ljiljani su opasni petface

Znaci trovanja

Simptomi se javljaju 6 do 12 sati nakon gutanja delova biljke. Pomalo podsećaju na trovanje grožđem ili antifrizom. Mačka koja proguta deo ljiljana:

  • Postaje letargična
  • Gubi apetit
  • Povraća
  • Podrhtava
  • Doživljava epi napade

Posle 30-tak sati dolazi do poremećaja rada bubrega, mačka je stalno žedna i učestalo urinira, a tada je obično kasno za pomoć. Pazite, mačke koje stignu kod veterinara posle 18 sati nakon trovanja imaju veoma lošu prognozu!

ljiljani su opasni petface

Lečenje

Ukoliko sumnjate da je mačka pojela deo cveta ili bila u kontaktu sa polenom ljiljana odmah potražite pomoć veterinara. Blagovremen, agresivan tretman obično daje dobre rezultate. To podrazumeva intravensku nadoknadu tečnosti, dekontaminaciju želudačnog trakta i boravak u bolnici kako bi se pratilo stanje. U ekstremnim situacijama, preporučuju se hemodijaliza i dijaliza bubrega. Ne zaboravite da ne postoji specifičan protivotrov jer do danas još uvek nije razjašnjeno koji toksični elementi ljiljana imaju tako razarajuće dejstvo.

ljiljani su opasni petface

Preventiva

Iako većina mačaka ima sposobnost da izbegava otrovne biljke, samo prisustvo ljiljana može da ih izazove da grickanjem probaju ukus tako atraktivnog cveta. Prema tome, najbolja preventiva je da ovu vrstu cveća nikada ne unesete u kuću. Obavestite prijatelje da imate mačku i da vam pažnju ne ukazuju buketima koji sadrže ljiljan. Em je skupo, em opasno. I to smrtonosno opasno!

Pogledajte video na Petface YouTube kanalu: OPASNO NOVOGODIŠNJE CVEĆE

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPAMETNI HEROJ: Pas je odveo kola hitne pomoći do svog vasnika, kako bi ga spasao! (VIDEO)
Sledeći tekstZaigrao se i pojurio patku preko zaleđenog ribnjaka, LED JE PUKAO i ostao je zarobljen!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime