Naslovna VESTI MAČKE FEBRUAR je macin “ljubavni mesec”: Kako se mace udvaraju i kada znamo...

FEBRUAR je macin “ljubavni mesec”: Kako se mace udvaraju i kada znamo da su zaljubljene?

0
ljubavni mesec petface

Od kada znamo za naše lepe krznene ljubimice, nekako ih vezujemo za mesec februar. Tada i jeste njihovo najčešće ljubavno oglašavanje. Mačje “pevanje” mnogima nije po volji, ali je svakako zaštitni znak početka godine, što je razlog zbog koga se februar često naziva mesecom „mačaka”.

Naime, februar jeste mesec mačaka, ali ne kao isključivo vreme parenja, već kao prvo posle zimske pauze. Prepoznatljivo mačje pevanje može da se čuje uvek tokom godine, izuzev tri najhladnija zimska meseca (novembar, decembar, januar). Ljubavno oglašavanje čovek, međutim, najčešće primećuje u februaru i martu, jer se njegovo uho tokom zimskih meseci naviklo na tišinu i odsustvo mačjih zvukova.

Za razliku do maca koje žive na ulici, kućne mačke imaju gotovo neprekidan ritam teranja tokom cele godine, pri čemu se, zavisno od faze ciklusa mace, menja samo intenzitet nagona. Najkraće vreme između dva teranja iznosi 21 dan.

ljubavni mesec petface

Kad će se mačke “voleti” zavisi od toga gde borave, da li žive na ulici ili u kući, selu ili gradu, kao i od temperature i dnevnog svetla. To objašnjava zašto su one mahom neplodne u oktobru, novembru i decembru. Niska temperatura i manjak hrane čine da se ohladi i nagon za razmnožavanjem.

Polna zrelost i razmnožavanje kod mačaka

Udvaranje

Što se tiče udvaranja kod mačaka, sastavni deo ljubavne (pred)igre čini poseban način mjaukanja. Maca ili mačak glasom objavljuju da žele društvo druge jedinke. U mačjem svetu ženka je ta koja određuje vreme parenja, koje će dopustiti tek kad emocionalno i biološki bude spremna. Mužjak će prvo liznuti ženku iza uha u nadi da će mu dopustiti parenje. Ako je spremna, ona će se protegnuti i dopustiti mu da je pomiriše, prenosi magazin Mačka.

Ženke stiču polnu zrelost sa 7-12 meseci starosti, a mužjaci sa 10-14. Teranje kod mačke obično traje dve do tri nedelje, a ukoliko ne ostane gravidna ponavlja se za najviše dve nedelje. Trudnoća kod mačke u proseku traje 65 dana.

ljubavni mesec petface

Vlasnici maca vrlo lako “pročtaju” macinu zaljubljenost. Prvo primete nemir, laganu erotsku igru trljanja o predmete, češće uriniranje (u svrhu privlačenja mužjaka mirisom) i specifično mjaukanje. Znak zaljubljenosti jeste i mešenje nevidljivog testa prednjim šapama, protezanje tela, posebno zadnjeg dela, s visoko podignutim repom koji se odmah potom pomera na stranu. Sve to govori da je maca spremna za parenje.

Veterinari kažu da iskustvo pokazuje da u fazi parenja najviše muka imaju vlasnici sijamskih mačaka. Ova rasa nosi neslavnu etiketu “najglasnijih ljubavnika”. Oni se često žale kako njihovi ljubimci nepodnošljivo „urliču i zapomažu”, kao i da tokom noći, dok dozivaju partnera, ispuštaju zvuke nalik na dečji plač.

Iako je ovaj tekst možda i simpatičan, naša preporuka i savet svakako jese da sterilišite svoje ljubimice – tako će biti manje onih ispod vašeg prozora, neće vam smetati buka, a prednosti sterilizacije su mnogobrojne.

Izvor: magazin Mačka

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.