Naslovna VESTI PSI LJUBIMCI SU IM PREVELIKI TERET: Zašto su baš ONI „evropski šampioni“ u...

LJUBIMCI SU IM PREVELIKI TERET: Zašto su baš ONI „evropski šampioni“ u napuštanju kućnih ljubimaca?

0

Nakon više nedelja izolacije, Francuzi jedva čekaju da izađu iz skučenih gradova. Ali gust saobraćaj poslužiće i kao ružan podsetnik na još jedan ovdašnji godišnji letnji trend.

Francuzi nose baksuznu titulu evropskih „šampiona“ u napuštanju kućnih ljubimaca koji su postali suviše veliki teret za njihova letnja putovanja.

ZALEPIO RODI KLJUN IZOLIR TRAKOM: Prvo je udario auto, a potom pobegao sa lica mesta! (FOTO)

Prihvatilišta za životinje širom zemlje dokaz su za ovu jedinstvenu i tužnu tradiciju.

Beti Loazo vodi prihvatilišta severno od Tuluza više od 20 godina. Ona drži zečeve, svinju, pa čak i kozu, a svaka od njih ima vlastitu individualnu priču o napuštanju.

– Vlasnici retko imaju hrabrosti da se pojave lično sa svojim neželjenim kompanjonima – kaže ona.

– Umesto toga nazovu nas da kažu gde oni mogu da se nađu ili ih ostave u kutijama ispred prihvatilišta pod okriljem noći.

Sklupčana pri samom dnu kaveza sedi tiha, nesigurna bela mačka. Muški vlasnik mačke po imenu Pom Pom napustio ju je posle 15 godina zato što ima novu devojku koja ne voli mačke.

LJUBIMCI SU IM PREVELIKI TERET: Zašto su baš ONI „evropski šampioni“ u napuštanju kućnih ljubimaca?

Jedna druga mačka, Miša, ružno je izvrnula nogu nakon što je skočila sa balkona. Njen vlasnik nije želeo da plaća račun za veterinara i tako je završila u prihvatilištu.

Ovde ima i sasvim dovoljno pasa. Pepito je petogodišnji patuljasti pinč čiji ga je vlasnik vezao pored ulične svetiljke pre nego što je pozvao svratište.

– Izgovori koje oni obično daju su da idu na odmor, dobili su bebu, sele se ili imaju novog partnera sa alergijama – objašnjava Loazo.

PAS RANJEN IZ LOVAČKE PUŠKE: Prolazili pored njega danima a NIKO DA MU POMOGNE! (FOTO)

Ona kaže da vlasnici potiču iz svih društvenih klasa, ali su slučajevi ružnog ophođenja prema životinjama veći u siromašnijim stambenim blokovima i među nomadskom romskom zajednicom.

Za prihvatilišta je ovo najprometniji deo godine. Imajući u vidu da malo preko polovine francuskih domaćinstava ima najmanje jednog kućnog ljubimca, bilo bi logično zaključiti da su oni nacija ljubitelja životinja.

A opet, svakog leta se širom zemlje pokreću emotivne kampanje boraca za zaštitu životinja u pokušaju da ubede ljude da se brinu za svoje životinje.

Svake godine u Francuskoj se napusti između 100.000 i 200.000 kućnih ljubimaca, a 60 odsto tih incidenata dešava se tokom leta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

IZVOR: bbc.com   FOTO: bbc.com

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.