Naslovna VESTI BIĆETE OČARANI! Pogledajte KAKO vaši ljubimci VIDE svet oko sebe! (VIDEO)

BIĆETE OČARANI! Pogledajte KAKO vaši ljubimci VIDE svet oko sebe! (VIDEO)

0

Sigurno ste se makar jednom zapitali kako životinje, a naročito vaši kućni ljubimci vide svet oko sebe? Da li isto kao i vi ili ima razlike, kako vide boje, objekte, vas?

Svet viđen očima životinja je potpuno drugačiji od vašeg doživljaja prostora. A kako su se oči razvile pre 500 miliona godina, od “skromnih” početaka u vidu senzora za svetlost do današnjeg dana mnogo toga se izmenilo u životinjskom svetu, a posebno čovekovom!

SPASIO MU ŽIVOT PA GA UDOMIO! Vatrogasac Džejmi mu je pružio dom kakav zaslužuje!

Posebno je važno znati da se vid razlikuje od vrste do vrste životinje, i nemaju svi identičnu viziju sveta oko sebe. Na primer, način na koji okruženje saznaje pas razlikuje se od neke ptice, krave, pauka ili majmuna.

Velike razlike između životinja se ogledaju u vidnom polju, a to je prevashodno skopčano sa načinom ishrane. Uopšteno, životinje koje se ulancu ishrane rangiraju kao plen imaju oči više rastavljene, postavljene sa strane glave, što im omogućava vid sa svakim okom zasebno, dok grabljivice imaju više frontalno postavljene oči.

DRŽALI SU GA U GARAŽI – TUKLI I IZGLADNIVALI: Kažu da su samo prestali da ga vole… (FOTO)

Široko rasprostranjeno mišljenje da su psi slepi na boje i da svet vide crno-belo nije tačna – i toliko popularni kućni ljubimci mogu da vide boje, ali u manjem rasponu od ljudi. Kod pasa se skala boja koju vide vrti oko krem, bele, plave, ljubičaste i sive. Oštrina vida je sposobnost oka da jasno raspoznaje predmete blizu i daleko, a ona u pasa čini 20–40 odsto oštrine vida čoveka.

Iako su životinjama neka čula razvijenija, to nije slučaj i sa očima. Najoštrije vidi čovek, konj vidi skoro duplo slabije od čoveka, ali jedan i po put bolje od psa i tri puta putabolje od mačke. Zato treba preispitati uvreženo mišljenje da su mačke lenje–pre bi se reklo da su inertne zbog nedovoljne oštrine vida.

Pogledajte kako je slikovito prikazan životinjski vid u poređenju sa čovekovim!

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIZBACILI SU GA IZ KOLA U POKRETU! Slučajno ga je ugledala i spasila mu je život! (VIDEO)
Sledeći tekstOvaj pitbul luta NAPUŠTENOM kućom! Razlog će vam SLOMITI srce! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime