Naslovna VESTI PSI Da li i ljubimcima slabi vid sa godinama?

Da li i ljubimcima slabi vid sa godinama?

0
ljubimcima slabi vid petface

Na pitanje Da li i ljubimcima slabi vid sa godinama, odgovoramo vam – DA! Kako ljubimac stari tako se može primetiti takozvano plavo-magličasto “prebojavanje oka”. Nemojte da vas ovo začudi, jer se ovde zapravo radi o zamućenju očnog sočiva koje se naziva katarakta.

Katarakta je baš kao i kod ljudi, češća kod starijih pasa i mačaka i ona je poznatija pod nazivom senilna katarakta. Inače katarakta se može javiti i kod mladih ljubimaca kao posledica genetske predispozicije – juvenilna katarakta, a može se javiti i kao posledica nekakve traume ili hronične bolesti.

Pročittajte još:
OPREZNO: Selidba je i za vašeg ljubimca stres!

ljubimcima slabi vid petface

Stečena katarakta nastaje kao posledica poremećaja metabolizma sočiva odnosno njegove ishrane tokom života.

Pročittajte još:
Pomozite mu: Strah od grmljavine jedan od 10 najčešćih kod pasa!

Staračka katarakta nastaje u starijim godinama života, a izazvana je nizom faktora koji dovode do promena u strukturi sočiva. Između ostalog, skleroza koja predstavlja oboljene cirkularnog sistema, može da izazove degenerativne promene u oku.

Bez obzira na uzroke nastanka katarakte, tačnije zamućenja sočiva, jako je bitno obratiti se veterinaru oftalmologu, koji će specijalistričkim pregledom postaviti dijagnozu i preduzeti odgovarajuće mere. U zavisnosti od oftalmološke dijagnoze operacija može značajno povratiti jasnoću vida vašeg ljubimca i zato ne odustajte od zabave i trčanja sa svojim ljubimcem.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.