Naslovna VESTI PRELEPI DIVLJI KONJI SUVE PLANINE: Sve ih je manje, jer ih lovokradice...

PRELEPI DIVLJI KONJI SUVE PLANINE: Sve ih je manje, jer ih lovokradice hvataju i prave od njih meso!

0
Lovokradice petface

Lovokradice su njihovi najveći neprijatelji. Da nije njih ko zna koliko bi ih bilo. Sada sa sigurnošću samo tvrde da ih je sve manje!

Daleko od ljudi nalazi se oaza sa prelepim čistuncima, visoko gore, na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara, u vrletima gorostasne Suve planine.

NAJEMOTIVIJA PRIČA IZ RIJA: Odrekla se zlatne medalje zbog svog konja!

Lovokradice petface

– Kada ih ugledate, prvi je osećaj besprekorne lepote. Događalo se da na planini provedem i po desetak dana i noći i da ih ne vidim, a bilo je i slučajeva kada sam ih viđao istog dana kada se nađem gore. Jednostavno su nepredvidivi i nesputani, kaže Robert Ilić.

Azil za konje „Staro Brdo“ je spasio Orku, kobilu u koju je ubrizgavan zmijski otrov!

Niko ne zna tačno kada je nastao prvi čopor suvoplaninskih sampasa. Jedino je izvesno da su oni u stvari potomci konja koje su tokom letnjih meseci meštani Kosmovca, Bežišta i drugih sela podno planine. Divlji konji, koji su prava retkost u Evropi, turistička su atrakcija koja mami znatiželjnike je ovaj kraj.

Lovokradice petface

Na ove skrivene srpske gorostase poslednjih decenija ostrvile su lovokradice iz cele Srbije, kojima su atraktivne mete. Kako objašnjava za Novosti Dušan Živković, iz Lovačkog udruženja “Jastreb” u Beloj Palanci, mnoge od ovih životinja su završile u kobasicama i drugim, veoma traženim mesarskim proizvodima.

Nažalost, ponovo ljudi,…

Izvor, Foto: novosti.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.