Naslovna VESTI MAČKE DA LI ZNATE: Šta vaša maca sme da gricne iz vašeg tanjira...

DA LI ZNATE: Šta vaša maca sme da gricne iz vašeg tanjira – a šta nikako?

2
maca sme da gricne petface

Sigurno da ste se svi koji imate macu, pobrinuli da joj svakodnevno pružate dobre i adekvatne obroke. Znate da mačija hrana nutricionistički zadovoljava njene potrebe, a opet, kako da joj ne date i zadnji zalogaj iz vašeg tanjira kad vas tako čežnjivo gleda dok jedete? Bitno je da znate šta od hrane koju mi jedemo ona sme da konzumira, a šta ne.

OVU HRANU VAŠE MACE SMEJU DA JEDU:

Meso

Mačke su jednostavno mesožderi. Moraju svakodnevno dobijati proteine iz mesa za jako srce, dobar vid i zdrav reproduktivni sistem. Kuvana govedina, piletina ili ćuretina je odličan izbor za vašu macu. Sirovo ili pokvareno meso može učiniti da se mačka razboli, stoga strogo izbegavajte da joj ga dajete.

maca sme da gricne petface

Integralne žitarice

Ovsena kaša sadrži puno proteina i lako ju je napraviti. Mnoge mačke vole i kukuruzni kačamak/palentu, čak i grubo mleveni kukuruz, jer ima dobru teksturu za njih. Možete probati da im date i braon pirinač, ječam i pšenične bobice, ali možda ćete prvo morati da ih ispasirate. Mačke imaju tendenciju da vole manja zrna poput prosa i kuskusa. Samo se uverite su dobro kuvana tako da maca može u potpunosti može da ih savlada.

PROČITAJTE I:

Kako odoleti psećim “gladnim očima” tokom praznika?

Riba

Ribe imaju puno omega-3 masnih kiselina, koje doprinose bistrom vidu vaše mačke, takođe i pomažu kod artritisa, oboljenja bubrega i srčanih poremećaja. Konzervirana ili kuvana riba je takođe u redu. Ali ne delite svoj suši sa macom- sirova riba nije dobra za nju, jer može izazvati mnoge digestivne probleme.

Jaja

Jaja su još jedan super izvor proteina za vašu macu. Ali, uverite se da su dobro kuvana. Kao i sirovo meso i riba, takođe i sirova jaja mogu naštetiti vašoj mački. Kada govorimo o trovanju sirovim jajima, najčešće se misli na salmonelozu. Iako salmoneloza nije tako česta pojava kod mačaka, ona se pojavljuje i stoga se ne sme potceniti. Ova bakterija se može uništiti visokom temperaturom, tj. kuvanjem jaja.

Povrće

Ne vole sve mačke povrće, a još manje voće. Ali oni su bogati izvor vitamina, i sadrže potrebna vlakna i vodu, i tako pomažu u varenju hrane. Probajte da date mački svež krastavac, bareni brokoli ili šargarepu. Izbegavajte samo da joj dajete crni ili beli luk.

maca sme da gricne petface

Sir

Sir je užitak za macu, sadrži proteine u visokoj meri, što je u redu za vašu macu, ali u manjim količinama. Ali protein u siru je manje “potpun” za macu od proteina u mesu, ribama i jajima. Takođe, ni kod mačaka se ne preporučuje preterivanje u mlečnim proizvodima.

PROČITAJTE I:

Mi i naši ljubimci smo sličniji nego što zapravo mislimo!

KOJU HRANU MAČKE NE BI TREBALO DA JEDU

Izbegavajte da delite ovu hranu sa macom, jer može biti toksična za nju:

Čokolada

Grožđe i suvo grožđe

Crni i beli luk

Makadamski oraščić

Testo za hleb

Alkohol

Ksilitol, veštački zaslađivač koji se nalazi u nekim vrstama bombona i žvakaćim gumama bez šećera

Stara izreka kaže: ”Radoznalost je ubila mačku”, pa tako i vi ne dozvolite da vaša maca slučajno nađe i pojede hranu koja bi mogla da joj našteti. Takođe, razgovarajte s veterinarom o tome šta i koliko često treba dodati njenoj ishrani. Prekomerno hranjenje može dovesti do prekomerne težine i zdravstvenih problema vaše mačke.

maca sme da gricne petface1

Međutim, postoji proizvod koji služi i kao prevencija i zaštita sistema za varenja i opšteg zdravlja vašeg ljubimca. Vetbion je jedinstveni probiotik za pse i mačke koji normalizuje rad njihovih creva, ublažava stomačne probleme i uspešno rešava pojavu dijareje. Vetbion takođe jača imunitet vašeg ljubimca, povećava svarljivost hrane, pomaže boljoj apsorpciji hranljivih sastojaka i samim tim podiže energiju i otpornost organizma. Ne dozvolite da vaši ljubimci pate od lošeg varenja i ostalih problema, zaštitite ih brzo i potpuno Vetbionom! Jer oni su deo naše porodice, i zaslužuju punu negu i ljubav.

O novom probiotiku za mačke i pse, pročitajte više OVDE.

2 KOMENTARA

  1. Ja imam 9 mačaka: Garo, Lunjo, Arnld, Simo, Azra, Haso, Frenk, Rajko i Porošenko. Dajem im sira, čajne i salame.

  2. Ja imam 9 mačaka: Garo, Lunjo, Arnld, Simo, Azra, Haso, Frenk, Rajko i Porošenko. Dajem im sira, čajne i salame…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.