Naslovna VESTI MAČKE Macama je mesto u toplim domovima, ne napolju!

Macama je mesto u toplim domovima, ne napolju!

0
macama petface

Macama: Ovo hladno vreme teško “pada” i nama ljudima, a o ljubimcima i da ne pričamo… Konstantno mokre pantalone, utopljeni u bezbroj garderobnih slojeva, ali hladnoća ipak dopire do našeg tela! Da li ste pomislili kako je našim macama?

Kada se živa u termometru spusti ispod nule, vlasnicima mačaka savetujemo da svoje ljubimice drže na sigurnom i toplom mestu, što dalje od snega i mraza. Mnogi vlasnici mačaka često zaboravljaju činjenicu da i mačke vole biti u toploj okolini, kao i ljudi.

Pročitajte još:
Vlasnik ovog kafića svake noći pusti ulične pse da tu prespavaju!

Neretko, vlasnici (nedovoljno informisani) misle da ako ostave mačku dugo vremena van kuće, da će se ona prilagoditi hladnoći i životu izvan kuće. Međutim, to će svakako negativno uticati na opšte zdravlje mačke, a može uzrokovati i razvoj ozbiljnih bolesti.

macama petface

Maca je vrlo osetljiva na hladno vreme. Ako duže vreme boravi izvan kuće u periodu hladnog vremena, maca može da upadne u hipotermiju – stanje kada se telesna temperatura spusti ispod normalne. Najosetljiviji su mačići i mačke starije dobi, kao i one koje su već bolesne ili slabe zbog neke hronične bolesti.  

Pročitajte još:
MOŽEMO ZAJEDNO: Šta kada u snegu pronađemo sklupčanu napuštenu životinju?

U blažim slučajevima klinički znakovi hipotermije su: drhtanje, depresija, letargija i slabost. Ukoliko se takvo stanje nastavi, mišići će se ukočiti, frekvencija srca i disanja se smanjiti, a ljubimica neće reagovati na nadražaje iz okoline.

Dakle, čuli ste, ukoliko vam vaša maca šalje ovakve signale, utoplite je i hitno odvedite kod veterinara.

U svakom slučaju preventiva je ključni faktor, zato čuvajte svoju ljubimicu u kući, bar do proleća 🙂 I svakako, ukoliko ste u mogućnosti, primate neku macu sa ulice u dom, podrum, ulaz, garažu, jer macama je zimi mesto ipak u toplom!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst5 novogodišnjih odluka u kojima vam mogu pomoći ljubimci!
Sledeći tekstKo je pametna maca?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime