Naslovna VESTI MAČKE Za sve one vlasnike čije mace i NE VOLE baš nove goste...

Za sve one vlasnike čije mace i NE VOLE baš nove goste u kući!

0
mace petface

Ona je sasvim iznenada postala nedruželjubiivca. Ona „frkće“, izvija leđa ili nakostrešuje dlaku? Jasno nam je – vaša maca je postala netrepeljiva!

Mace mogu postati netrepeljive iz nekoliko razloga. Između ostalih to može biti jednostavan rezultat nezadovoljene potrebe za igrom, ali i znak da ste njenu činijicu za hranu stavili na pogrešno mesto – tamo gde je dostupna svima ili da su se u kući pojavile nove, nepoznate osobe. Zvuči neverovatno, ali je istinito.

Pročitajte još:
Kod nas je MAČKA, a u Češkoj KOCKA!

Mačke osećaju strah da će im neko oteti njihovo, pogotovu ako u kući žive i ostale životinje. Pošto je odavno poznato da su mace po prirodi teritorijalna stvorenja, velika verovatnoća je da će pokazati netrepeljivost prema svakome ko pokuša da zauzme njenu teritoriju – na ovaj ili onaj način.

mace petface

Takođe, znake netrepeljivosti može pokazati i kada je suočena sa nekom, za nju, nerazumljivom situacijom. Nov gost u kući?! Vaša maca smatra da je to nedozvoljena stvar i vrlo verovatno će to svoje neslaganje ispoljiti ili na novom gostu ili na vama.

Pročitajte još:
DA LI STE ZNALI: Mačke menjaju boju očiju!

Iako ste vlasnik ovakve, pomalo nedruželjubive lepotice – ne očajavajte! Prvi uslov za početak terapije protiv netrepeljivog ponašanja kod maca je saradnja vlasnika! Možda zvuči neuverljivo, ali menjanje vašeg ponašanja može dati i prve rezultate smanjenja anksioznosti pa čak i agresivnog ponašanja. Vaša reakcija treba da bude u pravcu obezbeđivanja većeg mira i privatnosti za vašu macu. Važno je da na vreme kod mace uočite prve znake razdražljivosti, kao što su širenje zenica i ubrzano mahanje repom. Jer, upravo, vreme prve krize, okolnosti u kojima se ona ispoljila, intezitet trajanja ovakvih netrepeljivih znakova, su bitni parametri koje će pomoći veterinaru da postavi dijagnozu.

Opis ponašanja mačke omogućiće mu da utvrdi da li je ona oduvek bila anksiozna, da li se problem postepeno razvijao, ili se iznenada pojavio posle nekog određenog događaja.

Dakle, ako primetite i prve znake netrepeljivosti kod vaše ljubimice – reagujte! Najbolji način da se izbegnu neprijatne situacije je da naučite ono što ona „govori”. Kada savladate mačiji ˝govor tela˝, znaćete kada želi ljubav i pažnju, a kada samo želi da bude ostavljena na miru.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.