Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Mačka i pas u kući

Mačka i pas u kući

2
macka i pas petface

Kada pomislite na psa i mačku, prvo što vam padne na pamet je rat između ova dva ljubimca. Da li su oni večiti neprijatelji ili ipak postoji način da se sprijatelje? Ako volite i pse i mačke i želite oba ljubimca da imate u svom domu, uz malo truda i pravilnog postupanja postići ćete da ove životinje nauče da žive pod istim krovom bez stalnog sukoba.

Pas i mačka imaju različite karaktere, pa otuda i poteškoće u sporazumevanju. Dok pas maše repom kad je srećan, mačka to radi kad je ljuta. Takođe, ako je pas neke opasnije lovačke rase, prihvatanje će biti teže, jer takav pas mačku posmatra kao plen. Oni jesu prirodni neprijatelji, ali i čovek igra veliku ulogu u njihovom prijateljstvu. Ukoliko čovek dozvoli psu da napada mačku čim je vidi, taj pas je definitivno neće nikad podnositi.

petopedija-macka-i-pas-3Dakle, sposobnost njihovog zbližavanja zavisi od njihovoh pređašnjeg iskustva. Zato je najbolje sprijateljiti ove dve životinje dok su još mladunci. Ukoliko to nije slučaj, međusobno prihvatanje ovih ljubimaca može biti teže, pa je potrebno pravilno postupiti u njihovom upoznavanju. Vrlo je bitno da znate da nikako ne smete da ih stavite u istu prostoriju i prepustite im da se sami snađu, to može biti veoma opasno, pogotovo za mačku. Sve se mora obaviti pod nadzorom i mora se pripremiti teren pre nego što nova životinja uđe u vaš dom.

Imate psa, a želeli biste da nabavite i mačku
Ako je vaš ljubimac još uvek štene, dolazak mačke u dom ne mora da predstavlja veliki problem. Međutim, ako je pas stariji, pripremite ga za novog člana vaše porodice. Vaš prijatelj bi trebalo već da bude poslušan, da reaguje na vaše komande i da je naviknut na povodac. Za početak, odredite prostoriju u kojoj će mačka boraviti bez prisustva psa i pustite je da se navikne na novu sredinu, mirise i zvukove. Pri upoznavanju, bilo bi dobro da je pas nahranjen, srećan i opušten. Držite ga na povocu dok uvodite mačku. Neka se prvo posmatraju izdaleka, ne insistirajte na fizičkom kontaktu. Ako mačka oseti opasnost, pružite joj priliku da pobegne na sigurno mesto u vašem domu. Za dobro ponašanje psa pripremite nagrade u vidu poslastica koje voli. Ukoliko krene režanje ili kidisanje, trgnite malo povodac i mirno, ali odsečno stavite psu do znanja da je to ponašanje loše, a mačku sklonite u drugu prostoriju. Ponavljajte ovo svaki dan sve dok pas postane nezaiteresovan za mačku, a ona se oseti slobodno da se kreće po prostoriji u prisustvu psa. Nikad ih ne ostavljajte same dok ne budete potpuno uvereni da su prihvatili jedno drugo.

petopedija-macka-i-pas-2

Imate mačku a želeli biste da nabavite psa
Mačke su, kao i psi, teritorijalne životinje. Ukoliko joj neko ugrožava prostor, ona će reagovati. Ako imate jednu takvu ljubimicu, a želite da dovedete i psa, najbolje je da pas bude miroljubive naravi, a nikako neki lovačke ili čuvarske rase. Takođe je idealno da obe životinje budu mlade, bez lošeg pređašnjeg iskustva, kako bi se što bolje prilagodili. I u ovom slučaju važi isto pravilo. Pas prvo treba da se privikne na novu sredinu, a obe životinje na mirise i zvukove. Kada ih uvedete u istu prostoriju, neka se ljubimci prvo posmatraju sa određenog rastojanja. Ako su oboje mladunci, verovatno će se i omirisati, ali nikada ih ne ostavljajte same i bez nadzora, da ne bi došlo do ozbiljnih posledica. I u ovom slučaju, sistem nagrađivanja dobrog ponašanja može uroditi plodom. Mačka će se u početku osetiti ugroženo, frktaće ili će biti uplašena, dok pas može osetiti nagon za lovljenje. Ako primetite opasnost, odvojite ih ponovo u različite prostorije i ponavljajte susrete svaki dan dok se ne naviknu.

Bilo da je pas ili mačka novi član vašeg doma, u oba slučaja im odredite njihova mesta u kući. Razdvojeno im postavite posude za hranu i vodu, mesto gde će da spavaju i neutralnu prostoriju u kojoj će se privikavati jedan na drugoga. Možda je stresno u početku, ali može se razviti jedno lepo i veliko prijateljstvo između ova dva četvoronošca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime