Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Mačke i bebe: Pripreme za dolazak bebe ako imate mačku!

Mačke i bebe: Pripreme za dolazak bebe ako imate mačku!

0
macke i bebe petface

Dolazak bebe u skladnu malu porodicu, koju su pre njenog rođenja činili mama, tata i maca predstavlja novo iskustvo za sve. Većina vlasnika mačaka koji očekuju dolazak bebe u kuću susreću se sa prilično strašnim pričama prijatelja, rodbine pa čak i lekara. Mačke su opasne za bebe jer im dišu u lice, prenose bolesti putem dlake ili lizanja, izazivaju alergijske reakcije, grebu, grizu pa čak i dave! Sve ove priče nemaju nikakvu osnovu u realnosti i dokazano je da mačke i bebe mogu sasvim lepo da dele zajednički prostor. Naravno, neophodno je izvršiti mnoge pripreme kako bi sve to dobro funkcionisalo.

PROČITAJTE I:

Koji su NAJČEŠĆI PROBLEMI SA OČIMA kod mačaka?

Kako mačke vide bebu

Mačka je do dolaska bebe bila – vaša beba. Sva vaša pažnja je bila usmerena samo na nju. Hrana, igra i maženje su bili samo njeni. A onda je došlo malo stvorenje koje plače, neprijatno miriše i oduzima vreme i pažnju. Odjednom je prostor kojim je vaša mačka gospodarila u potpunosti postao ograničen. Neke prostorije su postale nedostupne i zabranjene. Ponekad nemate vremena za maženje i igru, a termini hranjenja se pomeraju ili čak preskaču. Njena urođena radoznalost da vidi i upozna tog malog “uljeza” nikako nije zadovoljena jer joj je zabranjen pristup bebinoj sobi i krevecu. U ovakvim okolnostima mačke će razviti frustraciju i može doći do brojnih promena u ponašanju. Uostalom, to je normalno ali nije nemoguće preduprediti ovakva osećanja.

macke i bebe petface

Pripremite mačku za dolazak bebe

Mnoge mačke loše reaguju na promene u okruženju. Pripreme za dolazak bebe treba započeti još u toku trudnoće.

  • Snimite uobičajene zvuke koje proizvode bebe: plač, radosno gugutanje, zvuke zvečke i igračaka i puštajte ih svojoj mački. Na taj način će se pravovremeno navići na zvuke koji će ispunjavati kuću u periodu kada dođe beba.
  • Koristite kreme i losione kojima ćete mazati bebu kako bi se mačka navikla na nove mirise vaših ruku i to u situacijama kada se igrate ili mazite ljubimicu
  • Sve promene u rasporedu nameštaja izvršite nekoliko nedelja pre dolaska bebe kako bi mačka mogla da istraži nove prostore i prilagodi se promenama u prostoru. Tek pošto se upozna sa novim delovima nameštaja kao što su krevetac, podloga za povijanje ili komoda sa bebinim stvarima počnite da sprovodite mere koje će joj kasnije onemogućiti pristup
  • Obuku mačke počnite bar mesec dana pre nego što beba dođe u stan. Efikasan način predstavlja postavljanje dvostruko lepljive trake na ivice i površine nameštaja koji želite da zaštitite. Poznato je da mačke ne vole lepljive površine, pa će posle nekoliko pokušaja odustati i neće više skakati na ove površine. Mačku nikako nemojte grditi ili tući ukoliko pokaže upornost da koristi ove delove nameštaja.
  • Ukoliko je ležaljka za odmor bila postavljena u prostoriji u kojoj će boraviti beba, postepeno je pomerite u neku drugu prostoriju. Naglo izmeštanje ležaljke doprineće da se mačka i dalje vraća u prostoriju u kojoj je bila ležaljka.
  • Ukoliko očekujete promene u dnevnoj rutini zbog dolaska bebe, promene počnite da sprovodite nekoliko meseci pre dolaska bebe. Misli se na ritam hranjenja, igre i druge zajedničke aktivnosti kao što je nega dlake, održavanje higijene zuba i sl.
  • Pre nego što beba dođe iz porodilišta, nabavite pelene ili neki deo bebine odeće koji miriše na bebu i dozvolite mački da ih onjuši. Na taj način će se upoznati sa novim mirisom koji će uskoro ispunjavati ceo prostor i smanjiće potrebu da pošto-poto njuška bebu kada ona dođe u stan.
  • Nekoliko nedelja pre dolaska bebe proverite zdravstveni status mačke. Odvedite je kod veterinara na klinički pregled kako bi ste se uverili da nema nekih problema koji mogu da utiču na zdravlje bebe ili ostalih ukućana. Obavezno se potrudite da mačka bude očišćena od spoljnih i unutrašnjih parazita.

macke i bebe petface

Ponašanje mačke u odnosu na bebu može biti krajnje različito. Neke mačke će biti ravnodušne, druge krajnje radoznale, treće zaštitnički nastrojene dok će neke možda biti nezadovoljne i pomalo anksiozne. U svakom slučaju, vi najbolje poznajete svoju mačku i možete da predpostavite kakva će reakcija biti na novog člana porodice. Dve stvari su važne – pripremite mačku i ni u kom slučaju ne podležite pritisku da mačku zbog bebe izbacite iz doma.

macke i bebe petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNije bilo dovoljno što su ga zanemarili, već su ga PREBACILI PREKO OGRADE u sklonište i pobegli!
Sledeći tekstHOROR: Dva dana su kučići zapomagali iz POLJSKOG TOALETA, svi su ih čuli, ali niko nije hteo da im pomogne!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime