Naslovna PETOPEDIJA PSI Mali italijanski hrt

Mali italijanski hrt

0
rase mali italijanski hrt petface

IME Mali italijanski hrt (Piccolo levreiro italiano)
PREZIME hrt
NADIMAK Igi
VISINA mužjak i ženka od 0,32 do 0,38 m ( proveri FCI standard )
TEŽINA najviše do 5 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Italija
BOJA Sve nijanse crne, sive, žute ( srećom po odgajivače )
ŽIVOTNI VEK 12-15 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV povučen, nežan, poslušan, osetljiv

Budući da je potekao od egipatskog hrta, ovog minijaturnog, elegantnog i gracioznog hrta su uvek obožavali velikani poput Kleopatre, Frederika Velikog, Ane od Austrije. Preko Lakonije, gde su obeleženi raskošnim prikazima na vazama i posudama za vodu, posle V veka, rasa je došla u Italiju. Njegovo veliko širenje bilo je za vreme renesanse. Neretko se ovaj pas nalazi na slikama najvećih italijanskih i inostranih majstora. Opevao ga je i francuski pesnik Lamartin. Klub italijanskih hrtova postoji u Britaniji još od 1900. godine.

Izgled
Dugačka i uska glava ima blagi zatiljak. Oči su velike, okrugle, tamne i veoma izražajne. Imaju široka i dugačka rebra, izbočena leđa, elegantne i mišićave udove koji su u savršenom skladu sa telom.

Karakter i nega
Pretpostavlja se da je Italijanski hrt prva rasa odgojena isključivo za društvo, odnosno kao kućni ljubimac. Iako izgleda nežno, uživa u jurnjavi za sitnom lovinom, a može vas i iznenaditi i skokom za pticom u letu. Zbog elegantne, fino oblikovane glave i njuške, Italijanski hrt je idealan pas za izložbe. Pun je vrlina i prvržen kućni ljubimac, koji lako uči. Mada je veran, živahan i veseo sa svojim vlasnikom, veoma je rezervisan prema nepoznatim osobama. Nije pas za decu. Potrebni su mu sati dugih šetnji radi održavanja telesne kondicije. Italijanski hrtovi veoma retko laju i umeju napasti bez zvučnog upozorenja.
Nema miris i vrlo je osetljiv na hladnoću. Njegova krhkost je  u toj meri velika, da mu se kosti nogu lako slome, a mogu da ga povrede čak i vikanje i grube reči. Lako se neguje, a brisanje svilenom maramicom njegovu dlaku čini sjajnom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFrancuski buldog
Sledeći tekstŠkotski terijer

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime