Naslovna VESTI NAJTUŽNIJA SLIKA DANAŠNJICE: Medved sam i tužan, sedi na obali mora, a...

NAJTUŽNIJA SLIKA DANAŠNJICE: Medved sam i tužan, sedi na obali mora, a snega NIGDE!

0
Medved petface

Fotografkinja Peti Vejmajr otišla je na Aljasku krajem septembra sa jednim ciljem: da uslika polarne medvede u njihovom prirodnom staništu, okružene prelepim, belim snegom. Ali, nije uspela da nađe ni sneg ni led.

I tako je nastala najtužnija slika koja se ovih dana širi društvenim mrežama kao podsetnik na to koliko su klimatske promene veliki i ozbiljan problem.

DAJ SVOJ GLAS: Peticija da se oslobodi Pica – „najtužniji medved na svetu“!

Fotografija usamljenog polarnog medveda koji sedi na obali mora i gleda na dole, dirnula je na hiljade ljudi, ali se našla i u magazinu “National Geographic”. Ne zbog toga što je medved naizgled tužan, već zbog toga što savršeno oslikava posledice klimatskih promena.

Medved petface

Sama fotografkinja je bila jako iznenađena kad je stigla na Aljasku i zatekla samo pesak i kamenčiće – iako bi u to doba godine trebalo da je puno snega, a Boforovo more bi trebalo da je išarano santama leda.

– Bila sam iznenađena kad sam videla da nema snega i da led nije počeo ni da se formira. Meštani su mi rekli da je ovo neuobičajeno topla zima i da će sneg stići tek dosta kasnije. Ovo je jedna od najtoplijih zima u istoriji, rekla je Peti za “Huffington Post”.

Ipak, rešila je da slika medvede okružene peskom i nastala je fotografija pod nazivom “Nema snega, nema leda”.

VIDEO SA PREKO 7 MILIONA PREGLEDA: Medvedić spašen iz požara ne može da prestane da grli svog spasioca!

– Fotografija me je odmah dotakla, jer je medved delovao tako zamišljeno dok sedi na obali mora. Nedostatak snega i leda je bio toliko očigledan da slika savršeno priča priču bez ijedne reči, ističe ona.

Led u Severnom ledenom okeanu, koji naučnici nazivaju platformom života za polarne medvede, nestaje već godinama zbog globalnog zagrevanja. Led počinje da se formila na jesen, a onda počinje da puca i da se topi na leto – u poslednjih 40 godina period između topljenja i stvaranja leda se produžio za devet nedelja.

Drugim rečima, medvedi imaju sve manje vremena da sa ledenih santi love foke, ključni deo njihove ishrane, što dalje dovodi do toga da ne mogu da nakupe dovoljno sala da prežive onaj period godine kad nema leda i lakšeg dolaska do hrane.

Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.