Naslovna PTICE GOLUBOVI Mikoplazmoza kod golubova

Mikoplazmoza kod golubova

0
mikoplazmoza petface
petopedija-mikoplazma-kod-golubova-2
Golubovi sa mikoplazmozom

Mikoplazmoza je zarazna kijavica kod golubova koja skoro uvek dolazi u kombinaciji sa drugim oboljenjima. Uzročnici ove bolesti su mikoplazme, jednoćelijski organizmi koji žive u sluzokoži disajnih organa i koji mogu da izazovu hronična zapaljenja tih organa. Kod golubova se mikoplazme nalaze u disajnim organima iako su jedinke zdrave. One mogu da se aktiviraju i dovedu do pojave mikoplazmoze ako je prisutno drugo oboljenje ili je imuni sistem zdrave jedinke oslabljen.

Usled spoljnih faktora kao što su hladnoća, vlaga, loša ishrana, neadekvatna higijena i slično, dolazi do pojave mikoplazmoze. Kod golubova, za razliku od drugih ptica, mikoplazmoza se javlja zajedno sa infekcijom herpes-virusa, hlamidijom ili ornitozom. Golub može da se zarazi mikoplazmozom putem vazduha, prašine, direktnim kontaktom sa zaraženom jedinkom ili preko kljuna hranjenjem mladih golubova.  Ako se infekcija pomeša i sa drugim opasnim bakterijama, može doći do uginuća.

Simptomi
Teško je ustanoviti konkretne simptome mikoplazmoze, jer se slični simptomi javljaju i kod obične kijavice. Uglavnom se mogu uočiti simptomi koji su specifični za herpes virus ili hlamidiju. Dolazi do zapaljenja sluzokože nosa, nepca, grla i traheje. Oči pojačano suze, pojavljuje se sekret iz nosa koji se spušta na perje. Golub otežano diše,a može se čuti i škripanje prilikom disanja. Javljaju se znaci narušavanja opšteg zdravstvenog stanja kao što su, depresija, nakostrešenost perja i opuštena krila.

petopedija-mikoplazma-kod-golubova-3
Mikoplazma pod mikroskopom

Dijagnoza i lečenje
Tačna dijagnoza zarazne kijavice može da se postavi samo u posebno opremljenoj laboratoriji. Kada se ustanovi, sprovodi se terapija koja istovremeno sa lečenjem mikoplazmoze treba da ukloni i uzroke koji su doprineli pojavi tog oboljenja. Pošto se prenosi uglavnom vazdušnim putem, velika je verovatnoća da je zaraženo više jedinki ili čak i celo jato. Zbog toga je neophodno sprovoditi lečenje svih golubova koji su došli u kontakt jedan sa drugim. Lekove propisuje veterinar, a daju se u kapsulama, preko hrane ili vode, ili se mogu ubrizgati špricem direktno u usta. Preparati na bazi vitamina A takođe mogu biti efikasni u lečenju mikoplazmoze.

Preventiva
Da bi zaštitili golubove od pojave mikoplazmoze, potrebno je higijenu podići na veoma visok nivo. Golubovi treba da borave u čistim kavezima, uvek treba da imaju svežu hranu i vodu iz čistih posudica. Ne treba ih držati na vlažnom i hladnom mestu, već na čistom i svežem vazduhu.

Ukoliko postoji opasnost od zaraze, zdrave golubove treba odvojiti daleko od bolesnih, da se zaraza ne bi širila preko vazduha. Adekvatna ishrana sa dodacima vitamina i minerala je neophodna za zdrav i normalan razvoj ovih ptica.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana bolesnih pasa
Sledeći tekstOboljenja jetre kod psa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime