Naslovna PETOPEDIJA PSI ŠTA JE TO „MRTAV REP“ KOD PASA?

ŠTA JE TO „MRTAV REP“ KOD PASA?

0
opušten rep kod psa

Psi stalno koriste rep. Bez obzira da li je dugačak ili kratak on im služi da izkažu emocije. Brzo mahanje znači da traži pažnju, sporo da vas upozorava, kruto postavljen rep ukazuje da je pas spreman na agresivno ponašanje… Rep koriste i za održavanje ravnoteže tokom trčanja ali i kao kormilo tokom plivanja. Dakle, rep ima važnu funkciju. Pa šta znači kada se rep potpuno umrtvi i gotovo beživotno visi bez mogućnosti kontrole?

slomljen rep

Ovo stanje je poznato pod mnogim imenima: mrtvi rep, hladan rep, polomljen rep, šepavi rep i sl. Svaki pas može biti suočen sa ovim problemom ali se čini da su poenteri, labrador i zlatni  retriveri, i biglovi nešto češći pacijenti, pogotovu ukoliko se radi o radnim psima. Kod mlađih pasa ova je pojava češća nego kod starijih a podjednako se javlja i kod mužjaka i kod ženki.

MONA: nekada kostur na nogama, danas lepotica!

Simptomi mrtvog repa se pomalo razlikuju od slučaja do slučaja. Ponekad se dešava da rep beživotno visi ali se kreće levo-desno tokom kretanja ljubimca. U drugim slučajevima deo repa kod korena repa stoji vodoravno ali drugi deo ka vrhu visi. Ukoliko pritisnete rep ili ga pokušate pokrenuti pas može osećati bol. Često je ovo stanje praćeno letargijom, lizanjem i grickanjem repa i bolnim cviljenjem. Dobar znak da se nešto čudno dešava sa repom je i nakostrešeno krzno na leđima kod korena repa. Ovo može da ukazuje na postojanje otoka tkiva.

mrtav rep

Veterinari smatraju da je najčešći uzrok ovoga uganuće ili istezanje mišića koji pokreću i podržavaju rep. Uganuća i napregnuća su često rezultat povreda i prekomernog mahanja uz fizička naprezanja. Najveći rizik predstavlja prekomerno plivanje pogotovo u hladnoj vodi. Ostali faktori rizika su predugo boravljenje u kavezima tokom transporta i izloženost hladnom i vlažnom vremenu.

BOLESNO! TINEJDŽERKA NALIVALA PSA VOTKOM

U najvećem broju slučaja do oporavka dolazi spontano u roku od nekoliko dana. Odmor i mirovanje su najvažniji u terapiji. Međutim, ponekad je potrebna i upotreba lekova a u nekim slučajevima dolazi do trajnog poremećaja i nema načina da se rep vrati u prvobitno stanje. Nažalost, ovo se dežava u prilično velikom procentu od oko 16%. Kod pasa koji su doživeli ovakvo stanje, postoji velika šansa da se problem ponavlja. Zbog toga treba postepeno uvoditi specifične vežbe koje će ojačati mišiće i ligamente. Psi u boljoj fizičkoj kondiciji imaju manje đanse da im se dogodi ovako nešto.

mlitav rep

FLEKICA: punih sedam godina čeka na svog čoveka!

Ukoliko mislite da vaš pas ima „mrtav rep“ opipajte ga da vidite da li oseća bol. Ukoliko procenite da se radi samo o neprijatnosti, sačekajte da se ljubimac sam oporavi. Međutim, ukoliko oseća veći bol ili ne dolazi do spontanog oporavka potražite pomoć veterinara. „Mrtav rep“ može da bude znak i mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su:

  • Povreda repa
  • Prelom repa
  • Tumor ili rak
  • Povrede analnih žlezda
  • Bolesti prostate
  • Neurološke bolesti
  • Ortopedske bolesti donjeg dela leđa

To su više nego ubedljivi razlozi da ukoliko sumnjate na nešto više od „mrtvog repa“ potražite pomoć veterinara.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstI ONI POMAŽU: Terapijski psi iz dečje bolnice u LA-u pomažu preko interneta
Sledeći tekstMAČKA SA POLA GLAVE TRAŽI NOVI DOM: Neverovatna priča o mački Holi

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime