Naslovna VESTI PSI Nabavite deci ljubimce, biće odgovornija!

Nabavite deci ljubimce, biće odgovornija!

1
devojcica i pas petface

Odrastanje uz kućnog ljubimca povoljno utiče na decu, smatraju stručnjaci. Životinje u kuću unose radost i zabavu, a mališani uz njih uče kako se poštuju tuđe potrebe i kako da brinu o drugima. Međutim, pre nego što nabavite kućnog ljubimca, razmotrite neka veoma važna, a ponekad sporna pitanja. U najvećem broju slučajeva većina obaveza će pasti na vas kao roditelje, jer deca pogotovu mala, ne mogu da sagledaju sve potrebe malenog bića koje sada ulazi u njihov život! Stručnjaci su došli do nekih zaključaka koji će vam pomoći da uz dosta strpljenja i upornosti naučite decu da postanu odgovorni vlasnici!

Deca do 7 godina

U ovom uzrastu deca najbolje pomažu oko kućnog ljubimca tako što učestvuju u svakodnevnim aktivnostima – pune činiju sa hranom i vodom, četkaju ljubimca i odlaze sa roditeljima u šetnju ili kod veterinara. Od pete godine neke od ovih dužnosti mogu da obavljaju i bez kontrole roditelja.
Stručnjaci smatraju da decu do tri godine ne treba ostavljati nasamo sa ljubimcem, jer tako mala deca ne znaju kako da se ponašaju prema životinji.Tek sa četiri godine dete je u stanju da razume reakciju psa, da shvati šta znači režanje i da će ga kuca, ako je vuče za rep, verovatno ugristi. U svakom slučaju u pretškolskom uzrastu ne bi trebalo ostavljati decu i ljubimce bez nadzora odraslih osoba.

Deca od 8. godine i tinejdžeri

Za decu mlađu od 12 godina nije preporučljivo da sama šetaju svoje ljubimce, pa se roditeljima preporučuje da ih u ovom dobu nadgledaju u tim aktivnostima. Za hranjenje i igranje sa druge strane nije potrebna kontrola, ali treba imati u vidu temperament ljubimca i prostor za igru.
Kada su tinejdžeri u pitanju stvari su malo drugačije. U zavisnosti od zrelosti vašeg tinejdžera možete se u nekim situacijama osloniti na njega u potpunosti i dozvoliti mu da preuzme punu odgovornost. Ta odgovornost se prvenstveno odnosi na hranjenje ljubimca, šetanje, čišćenje za njim i vežbanje. Ovo poslednje moglo bi da bude korisna aktivnost za oboje.

 Detinjstvo je najlepše kad iz sebe imate vernog prijatelja.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.