Naslovna PETOPEDIJA PSI Kada NABAVITI NOVOG PSA posle smrti starog!

Kada NABAVITI NOVOG PSA posle smrti starog!

0
nabaviti novog psa petface

Smrt voljenog ljubimca slama srca i tuga zbog toga ne prestaje preko noći. Mnogi vlasnici sa tim iskustvom vode tešku unutrašnju borbu oko odluke da li i kada da nabave novog psa. Ako mislite da ćemo vam dati odgovor na ovo pitanje koji će razrešiti sve vaše dileme, moramo vas razočarati. Ne postoji jednostavan ni univerzalan odgovor koji će vam olakšati donošenje odluke. Međutim, ima nekoliko smernica koje će vam sigurno pomoći da postupite na pravi način.

Tugujte za svojim psom

Deluje strašno, ali treba da odvojite vreme da iskusite svoju tugu. Sasvim je normalno da budete tužni, ljuti ili usamljeni posle ovakvog događaja. Posebno je u redu da osećate i neku vrstu olakšanja i tuge istovremeno, ukoliko je pas bolovao od neke teške bolesti i patio pre uginuća. Bilo bi dobro da ne nabavljate novog psa kako bi ispunili prazninu koju je ostavio predhodni. To može da dovede do projekcije negativnih osećanja i niza loših postupaka prema novom psu zbog neispunjavanja vaših očekivanja. Bolje sačekajte trenutak u kome osećate relativan mir i spokoj zbog smrti ljubimca.

PROČITAJTE I:

ŠTA KADA ŠTENE ODBIJA HRANU: Stres, izbirljivost ili povišena telesna temperatura…

Razmišljajte o drugim ljudima sa kojima delite dom

Smrt ljubimca nije pogodila samo vas. Supružnik, deca i cimeri imaju takođe pravo da budu tužni. Isto tako i oni imaju pravo da učestvuju u odluci da nabavite novog psa. Razgovarajte i svi slobodno iskažite svoja osećanja i razmišljanja. Tek kada se svi složite da treba da nabavite novog psa počnite da se dogovarate o detaljima. Izbor novog psa takođe treba da bude grupni proces.

Razmišljajte o drugim kućnim ljubimcima

Ako imate još nekog kućnog ljubimca, bez obzira da li je to pas, mačka ili neka druga vrsta životinja, mislite o njima pre nego dovedete novog psa u kuću. Ne zaboravite da i psi ali i ostali ljubimci tuguju. Drugi ljubimac će biti tužan ali ne znači da će novi pas da popravi to raspoloženje. U nekim slučajevima, prebrzo dovođenje novog psa može da izazove brojne probleme. Pratite ponašanje preostalih ljubimaca u danima i nedeljama posle smrti psa. Utvrdite da li ima promena u apetitu, aktivnostima, pa čak i karakteru. Tek kada budete sigurni da se njihovo, kao i vaše ponašanje vratilo u neku vrstu normale krenite u nabavku novog psa.

nabaviti novog psa petface

Razmislite o svojim potrebama

Pokušajte da steknete uvid u to kakav je vaš sadašnji život bez psa. Da li postoje neki planovi ili ciljevi koje ste pomerili ili odložili zbog brige koju ste posvetili prethodnom psu?. Razmislite da sada iskoristite odmor koji ste odlagali. Popravite sve što možete u kući. Mnogo je bolje da realizujete sve promene u svom životu pre nego što nabavite novog psa.

nabaviti novog psa petface

Razmišljate o svojim odgovornostima

Novi pas znači i nove odgovornosti. Biće potrebno dosta vašeg vremena kako bi naučili novog psa pravilima novog doma. Novi pas će zahtevati više zajedničkih fizičkih aktivnosti, pogotovu ako je vaš prethodni pas bio star. Ukoliko ste sa starim psom proveli više zajedničkih godina, briga o njegovim potrebama je postala rutina. Novi pas po pravilu ima sasvim novi set potreba od kojih mnoge mogu biti krajnje neočekivane. Zato dobro razmislite da li ste spremni i na to da prilagodite svoj način života. U svakom slučaju, najbolje je ako ovom problemu pristupite kao da prvi put uzimate psa za kućnog ljubimca.

PROČITAJTE I:

11 NAČINA DA SKRATITE ŽIVOT SVOM PSU: Dozvoljavamo psu da jede koliko hoće i preskačemo redovne preglede…

Nabavka novog psa

Kada osetite da ste spremni za ovaj korak, počnite proces nabavke. Za početak, jedan važan savet: ne brzajte! Ne nabavljajte psa koji vam se prvi ponudi bez ozbiljnog razmatranja. Razmislite o veličini, starosti, karakteru i nivou energije novog ljubimca. Odlučite koji su vam faktori i osobine najvažnije, odnosno nisu bitne. Usvajanje napuštenog psa je odlična ideja. Ukoliko nabavljate psa iz neke hraniteljske porodice, možete dobiti mnoštvo korisnih informacija o psu, njegovim osobinama, potrebama i navikama.

nabaviti novog psa petface

Da se ne lažemo, novi pas nikada neće moći da zameni vašeg prethodnog prijatelja. Nijedan neće ispuniti prazninu u vašem srcu koja je nastala zbog gubitka. Mnogi vlasnici sa takvim iskustvom jednostavno ne mogu da prevaziđu tugu i prazninu koja je ostala u srcu. Često odlučuju da nikada više ne nabavljaju novog ljubimca jer između ostalog, ni jedan neće biti kao prethodni. Ali, zamena nije funkcija novog psa. Glavni razlog koji treba da vas vodi u odluci je vaša potreba da otvorite dom psu kome je potrebna vaša briga i ljubav. Na taj način ćete najbolje poštovati pamćenje na vašeg izgubljenog prijatelja i učiniti da nikada ne bude zaboravljen ma kako vam se činilo da je to teško i nepodnošljivo.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPamela Anderson pisala Putinu: “OSLOBODITE KITOVE…!”
Sledeći tekstUpoznajte Bekicu, psa kog je Levijatan spasio iz krvavih borbi!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime