Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Koji su NAJČEŠĆI PROBLEMI SA OČIMA kod mačaka?

Koji su NAJČEŠĆI PROBLEMI SA OČIMA kod mačaka?

3
najcesci problemi sa ocima petface

Sigurno je da mačje oči predstavljaju svojevrsno čudo prirode. Bilo da se radi o izgledu ili funkcionalnosti, niko nije ravnodušan kada ih vidi. Iako se smatra da se u prirodi mačke više oslanjaju na sluh i njuh, čulo vida im je veoma važno. Evo nekoliko najčešćih problema sa kojima se možete suočiti tokom života vaše ljubimice, a vezani su za oči i kako da postupite u tim slučajevima.

  • Infekcije

Infekcije jednog ili oba oka su najčešći problemi koji se mogu pojaviti i više puta tokom života. Neki bi rekli da su obavezna pojava kod mladih, tek rođenih mačića, ali javljaju se kod mačaka svih uzrasta. Uzročnici su bakterije, virusi, gljivice pa čak i paraziti. Znaci infekcije su crvenilo, otok, pojačano suzenje, pojava iscedka, svrab i peckanje koje izaziva češanje, kijanje i iscedak iz nosa.

Lečenje zavisi od uzroka. Uglavnom se koriste kapi i masti koje imaju funkciju da eliminišu osnovni uzrok. Ponekad je potrebno primeniti i simptomatsku terapiju koja pomaže da se ublaže svrab i bol. Gotovo sve infekcije se mogu uspešno izlečiti pravilnom terapijom. Važno je na vreme započeti lečenje. Isto tako, lečenje treba sprovesti do kraja kako ne bi došlo do ponovnog razvoja simptoma. Neretko, može doći i do razvoja sekundarnih oboljenja kao što su oštećenja rožnjače pa svaku terapiju sprovodite pod nadzorom veterinara. Takođe imajte u vidu da su neki uzročnici zarazni, te shodno tome, postupajte po uputstvu veterinara.

najcesci problemi sa ocima petface

  • Kornealni ulkusi

Kornea ili rožnjača je tkivo na površini oka kroz koje prolazi svetlost. Ovo je jedan od najvažnijih delova oka ali i prilično osetljiv. Čirevi na rožnjači su oboljenje koje se najbolje opisuje kao gubitak zdravog tkiva na površini oka. Uzroci su komplikovane i nelečene infekcije, povrede, neadekvatna proizvodnja suza ali i anatomske abnormalnosti oka. Znaci oboljenja su zamagljen izgled oka, bol, crvenilo, krvarenje i pojava iscedka. Mačka sa čirem na rožnjači po pravilu ne otvara oko u potpunosti. Dijagnoza podrazumeva specijalistički pregled upotrebom luminoscentne tečnosti i pregled rožnjače. Kod površnih čireva, lečenje se sprovodi upotrebom lekova protiv bolova i adekvatnih kapi i masti. Međutim, dublji ulkusi zahtevaju čak i hirurške intervencije. Ukoliko se ne sprovede odgovarajuće lečenje, posledice su krajnje ozbiljne. Može doći do razvoja mrtvog tkiva iznad čira, što se zove „vezivanje rožnjače“. U najtežim slučajevima dolazi do rupture oko očiju što dovodi do izobličenja oka i trajnog slepila.

PROČITAJTE I:

Kako LEČITI OČNE INFEKCIJE kod mačaka?

  • Traume

Traume su još jedan čest uzrok problema sa očima mačaka. Nesterilisane mačke koje izlaze u spoljnu sredinu, vrlo često dolaze u situaciju da se upuste u borbu sa drugim mačkama. Ista je situacija i kod kućnih mačaka koje žive u zajednici sa više ljubimaca. Kod tuča može doći do ogrebotina same površine oka ili predela oko oka. Drugi uzroci povreda oka su padovi sa visine, napadi pasa, saobraćajne nezgode ili upadanje nekog materijala iz spoljne sredine. Znaci po kojima se može primetiti povreda oka su crvenilo, otok i bol. Ponek su prisutni i pojačano suzenje a u najgorim slučajevima može doći do ispadanja očne jabučice. Terapija zavisi od težine povrede. Blaže povrede se tretiraju lokalnim antibiotskim kapima i mastima, a teže zhtevaju hiruršku obradu koja ponekad može da bude i odstranjivanje cele očne jabučice.

najcesci problemi sa ocima petface

  • Alergije

Reakcija na alergene iz okoline kao što su osetljivost, svrab i suzenje su retka pojava kod mačaka. Međutim, to ne znači da mačje oči nisu osetljive na prisustvo raznih iritirajućih materija u svom okruženju. Prašina, jaki parfemi i duvanski dim mogu izazvati crvenilo, suzenje i neprijatnost. Vrlo često to je praćeno pojačanim češanjem. Ispiranje fiziološkim rastvorom će ublažiti simptome. Međutim, morate biti obazrivi. Ovi simptomi se javljaju i kod drugih mnogo ozbiljnijih oboljenja pa obavezno potražite pomoć veterinara ukoliko ispiranje i eliminacija uzročnika ne daju zadovoljavajuće rezultate.

PROČITAJTE I:

MAČJA KALCIVIRUSNA INFEKCIJA FCV: Bolest koja napada mačiće i za koju nema specifičnog leka

  • Promena boje irisa

Iris ili dužica je obojeni obod tkiva koji okružuje zenicu u centru mačjeg oka. Mačići obično imaju plavu „boju“ očiju. Tokom odrastanja ova boja se promeni u boju koja se uobičajeno više ne menja. Međutim, ponekad dolazi do razvoja tamnih pega na irirsu. Ovo stanje se naziva melanozom irisa i javlja se obično kod mačaka srednjeg i starijeg uzrasta. Melanozom uglavnom ne uzrokuje veće probleme sa okom ali u težim slučajevima dolazi do disfunkcije irisa pa i pojave glaukoma. Ono što predstavlja problem je da se ovo stanje često meša sa potencijalno veoma opasnim oblikom raka – melanom irisa. Ukoliko vidite ovakve promene na oku kod svoje ljubimice, potražite pomoć veterinara i zahtevajte ozbiljnu dijagnostiku kako bi se eliminisala opasnost od raka.

  • Glaukom

U oku se stalno proizvodi tečnost koja se regularno i odvodi iz unutrašnjosti oka. Ukoliko iz nekog razloga dođe do blokade odvoda tečnosti dolazi do rasta pritiska u oku, a to dovodi do pojave glaukoma. Ovo stanje može biti uzrokovano anatomskom abnormalnošću strukture oka, infekcijama, traumama i tumorima. Mačka sa glaukomom trpi ozbiljne bolove. Oči su crvene, suzne, zamagljene, a u težim slučajevima, vidno uvećane. Radi se o stanju koje zahteva hitnu pomoć. Ukoliko se ne leči adekvatno, mačka može izgubiti vid. Lekovi koji smanjuju očni pritisak mogu glaukom držati pod kontrolom ali ukoliko se stanje stalno pogoršava neophodno je izvršiti hiruršku intervenciju kojom se odstranjuje obolelo oko. Nažalost, ukoliko mačka ima genetsku sklonost ka glaukomu on će s razviti na oba oka.

najcesci problemi sa ocima petface

  • Katarakta

Očno sočivo se nalazi u središtu oka i obično je čisto. Ponekad se na delu ili celom sočivu razvija sloj koji zamućuje ovaj organ. Katarakta blokira prolazak svetla do zadnjeg dela oka što uzrokuje smanjenje vida pa i slepilo, u zavisnosti od težine katarakte. Katarakte se često mešaju sa lentikularnom sklerozom koja je normalna promena na oku tokom starenja.  I kod jednog i drugog stanja oko u centru dobija beli, sivi ili mlečni izgled. Pregled kod veterinara će dati jasniju sliku o čemu se zapravo radi i kako dalje postupati. Nažalost, kod nas još uvek nisu razvijene hirurške tehnike koje rešavaju problem katarakte kod mačaka. I u inostranstvu se primenjuju samo ukoliko je vid ozbiljno ugrožen i prilično su skupe. U svakom slučaju, dobro je znati da se mačke, pogotovu u kućnim uslovima, sasvim dobro snalaze i sa smanjenim vidom.

U svakom slučaju, mačke mogu imati i druge probleme sa očima. Ne zaboravite da su klinički znaci koji prate bolesti oka prilično slični, a mnoge traže hitnu veterinarsku pomoć. Zbog toga ne oklevajte ukoliko vidite bilo kakvu promenu na očima svoje ljubimice. Odmah potražite pomoć veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOvaj pas ima jedan hendikep, POTPUNO JE GLUV, zbog toga ga niko neće!
Sledeći tekstGolišavi momci iz komšiluka na kalendaru za pomoć NAPUŠTENIM PSIMA!

3 KOMENTARA

  1. Moja macka je stara 10mj i oci joj idu suprotnu stranu znaci gleda u stranu neznam zasto pa bi molila kako da joj pomognem nedavno je pocelo

  2. Moj mačak je zadobio povredu oka i uz to ima konjuktivitis.Vandredno je stanje , da li smemo da mu mažemo mast Chloropamenikol??Hvala unapred na odgovoru.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime