Naslovna VESTI PSI MI SMO NJIHOV SPAS: Kako pomoći NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA kada su temeparture visoke?

MI SMO NJIHOV SPAS: Kako pomoći NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA kada su temeparture visoke?

0
napustenim zivotinjama petface

Vrućine u našoj zemlji ne prestaju. U proteklih nekoliko dana temperatura merena u hladu iznosi 30 do 33 stepena Celzijusa. Ovako vrelo vreme pravi probleme kako ljudima tako i životinjama. Ulice naših gradova i mesta gde živimo stanište su za mnoge pse lutalice ili mačke koji nemaju svog vlasnika. Kako se oni rashlađuju i kako im možemo pomoći dok se temperature ne spuste, treba da bude pitanje kojim ćemo se baviti, a ne samo da okrećemo glavu.

FILMSKA PRIČA: Psi lutalice satima čuvali bebu, koju je neko ostavio na železničkoj stanici!

Svakog leta portale preplavljuju snimci kako se na asfaltu ili betonu peku jaja i kako su temperature toliko visoke da se postavljaju cisterne za vodu u najprometnijim ulicama gradova i na autobuskim stanicama, da se ljudi osveže. Mi pronalazimo način kako da se rashladimo, ali šta je sa životinjama po ulicama o kojima niko ne brine?

napustenim zivotinjama petface

Ovi napušteni sugrađani traže hladovinu ispod nekog drveta u parku, ispod nadstrešnica na autobuskim stanicama. Pokušavaju da pronađu hladovinu iza zidića koji zaklanjaju sunce, u pothodnicima, prolazima, ulazima ili dvorištima zgrada.

Napušteni ljubimci piju vodu iz fontana i ponekad uđu u onu u koju mogu da zakorače ili preskoče, kako bi se rashladili. Oni uđu, pokvase se, izađu napolje, otresu se i nastave dalje. Najdraže im je kada dune vetar i tako i na suncu bude prijatnije.

Kako im možemo pomoći?

Postavite posude sa vodom ispred ulaza u vašu zgradu, kuću ili dvorište. Postavite posude na neke zidiće ili ograde, kako bi mačke mogle neometano da se posluže. Pokušajte da se ta voda nalazi u hladovini, pronađite negde ćošak gde nema sunca i tu je stavite. Dosipajte vodu i menjajte je kad god ste u mogućnosti. Pokušajte da podstaknete svoje ukućane i komšije, ljude iz vašeg komšiluka da i oni rade slično. Ako nemaju svoju, neka dospu vodu u posudu koju ste vi stavili za napuštene.

FENOMENALNO: Spašeni psi lutalice rade kao sakupljači loptica na teniskom turniru!

Ostavite otvorene ulaze u zgradu, kako bi se životinje mogle sakriti na neko vreme, u delu dana kada sunce najviše “prži”. Zamolite ljude iz vaše zgrade da ih ne teraju i pokažu više sažaljenja za njih.

napustenim zivotinjama petface

Napravite nastrešnicu pored puta, na trotoaru, uz zgradu, tako da možete razvući neku, na primer tkaninu preko njega, kako bi pravila hladovinu za napuštene ljubimce. Konstrukcija neka bude od nekog lakšeg materijala, možda od drveta ili daske. Stavite obavezno na tu dasku neki teži kamen koji neće smetati životinji, a služiće da ne bi vetar odneo kućicu. Isto tako dobro učvrstite tkaninu za konstrukciju da ne bi spala.

Kako vrućina deluje na kućne ljubimce

Ljubimci se bore protiv vrućine dahtanjem i znojenjem šapa. Kada vidite da je vaš pas neveseo, da teško diše odmah ga vodite veterinaru, jer je možda dobio toplotni udar. Ukažite mu prvu pomoć tako što ćete ga hladiti neposredno vodom ili vlažnom krpom u predelu ispod pazuha i hladite mu šape. Smanjite mu temperaturu. Životinje, kao što su psi i mačke mogu da izgore na suncu tako da im je hladovina neophodna.

Postarajte se da lagodan i siguran život imaju svi u vašoj okolini, pa tako se pobrinite i za napuštene životinje u vašem okruženju, gradu ili selu. Pomozite im da i oni lepo provedu leto i da se zaštite od vrućine.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSPAŠENI SMRTI: Pas Žuća je bio maltretiran, a konj Filip zamalo završio u klanici! Sada trebaju našu pomoć!
Sledeći tekstHOROR U GALENICI: Pronađen minijaturni pas sa odsečenim ušima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime