Naslovna VESTI Čemu nas sve mogu naučiti naši kućni ljubimci?!

Čemu nas sve mogu naučiti naši kućni ljubimci?!

2
naši kućni ljubimci petface

Naši kućni ljubimci, složićete se, mogu nas naučiti mnogo toga. Kako se brinuti o bližnjima i iskreno voleti, pokazali su nam bezbroj puta. Prema najnovijim istraživanjima, stvari kojima nas naši ljubimci mogu naučiti, ne poznaju granice.

NEGUJTE PRIJATELJSTVA – Istraživači u Australiji 10 godina pratili su 1.500 starijih ljudi. Oni sa najviše prijatelja imali su znatno duži životni vek.

AKO NEKOGA VOLITE, TO I POKAŽITE – Ljubimci ne “glume” kako su nedostupni. Kada vas vole, oni vam to pokažu. To je dobar pristup i za ljude koji žele da ojačaju vezu.

Pročitajte još:
Kako mace utiču na zdravlje starijih osoba?

ŠETAJTE SVAKOG DANA – Hodanje je jedan od najbezbednijih i najlakših načina da se sagori višak kalorija i poveća zdravlje srca. Takođe, redovnim šetnjama se možete izboriti protiv depresije, izgubiti težinu, smanjiti rizik od dijabetesa, a kosti će vam biti jače i um oštriji. Stoga, po ugledu na naše ljubimce – redovno hodajte!

naši kućni ljubimci petface

BUDITE ŠAŠAVI – Kardiolozi sa Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu veruju da su pronašli dokaze da osobe koje imaju zdravo srce imaju dobar osećaj za humor, za razliku od onih koji su pretrpeli srčani udar. A ko drugi, nego Vaš ljubimac može da Vam omogući tu lekovitu dozu osmeha i veselja.

PRAŠTAJTE – Pustite da prošlost bude prošlost. Zaboravite na stvari koje su vas ljutile i lakše ćete disati. Hroničan bes je povezan sa padom funkcije pluća, dok oproštaj doprinosi snižavanju krvnog pritiska i smanjuje teskobu.

PIJTE VODU KADA STE ŽEDNI – Psi nakon zahtevne igre traže samo vodu, a ne sportske napitke – isto kao što bi većina ljudi trebalo da radi. Za vreme uobičajnih vežbi, voda za piće je najbolji način da ostanete hidrirani. Voda daje mišićima i tkivu tečnost bez dodavanja kalorija.

naši kućni ljubimci petface

IGRAJTE SE – Zabava nije rezervisana samo za decu i mačiće. Igranje je osnovna ljudska potreba, kao spavanje i hrana. Igra poboljšava inteligenciju, kreativnost, rešavanje problema, kao i socijalne veštine. Dakle, “imitirajte” svog ljubimca i počnite da upražnjavate neku aktivnost koja nema drugu svrhu osim čiste zabave.

Pročitajte još:
DOKAZANO: Pas je najbolje oružje za pobedu nad lenjošću!

ISTEGNITE SE ČESTO – Ono što radi Vaša mačka kada ustane, a i pas, je da se dobro protegne i to nije bez razloga. U desetonedeljnoj studiji, volonteri koji su radili samo vežbe istezanja iskusili su iznenađujuće fizičke promene. Pored poboljšanja fleksibilnosti, povećali su mišićnu snagu, jačinu i izdržljivost. Iako je studija bila na malom uzorku, rezultati ukazuju da istezanje može biti dobra alternativa za ljude koji imaju problem zbog kog ne mogu da upražnjavaju uobičajene vežbe snage.

naši kućni ljubimci petface

I na kraju, ono što smo vam mnogo puta dokazali, ljubimci nas uče  HUMANOSTI!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.