Naslovna VESTI PSI NE ODBACUJMO IH: Saveti za život sa slepim psom!

NE ODBACUJMO IH: Saveti za život sa slepim psom!

2
zivot sa slepim psom petface

Oni su naši najbolji prijatelji koji uvesele svaki trenutak našeg života. Međutim, kada se razbole, kada im je teško ili kada imaju neki hendikep, naša pomoć im je od presudne važnosti. Život sa slepim psom svakako jeste različitiji, ali ukoliko poslušate savete stručnjaka neće biti problema ni za vas ni za njega. Pomozite mu da pronađe svoj put, kako u kući tako i van nje!
Pokušajte da ne pomerate nameštaj često. Kada se jednom navikne na raspored u vašoj kući, slepom psu će mnogo biti lakše snalaženje u prostoru.
Zaštitite oštre ivice na nameštaju i stolovima.
Postavite tepihe, kako bi pas mogao da prepozna određene delove kuće.
Mirisi su takođe odličan način da se obeleže „zone“ u vašem domu, kao što je početak ili vrh stepenica ili prag vrata. Koristite uvek jedan miris za sve zaštićene zone i jedan za opasna mesta.
Izbegavajte da ga učite da donosi svoju omiljenu igračku ili hranu, to može biti zbunjujuće po njega. On će možda vremenom sam to naučiti.
Ukoliko imate još ljubimaca u kući, okačite im mala zvona oko vrata kako bi se slepi pas navikao na prisustvo drugih životinja.
Razgovarajte sa svojim slepim psom. Izgovarajte pozitivne reči, ohrabrenja. Podesite visinu svog glasa – bez povišenih tonova.
Budite oprezni kada mu prilazite, kako ga ne biste uplašili. Ovome naučite i svoje goste, malu decu,.. On može da reaguje ako mu neko priđe sa leđa ili dok spava.
Omogućite mu da prvo omiriše vašu ruku, pre nego što počnete da ga mazite. Ovo pravilo važi i za vaše goste.
U šetnji van kuće UVEK koristite povodac. Ni na minut ga ne puštajte bez njega.
Oko vrata mu možete vezati maramu ili mu obući marker na kome će pisati „Ja sam slepi pas“, kako bi upozorili i druge na stanje vašeg divnog ljubimca!
Samo malo strpljenja i ogromne količine ljubavi i život sa vašim slepim ljubimcem će proteći u najboljem mogućem redu. Najvažnije je da ih ni po koju cenu ne odričete, jer i oni imaju pravo na život!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.