Naslovna VESTI PSI NE SMEMO IH ZABORAVITI: Bolesnim psima je potrebna dodatna nega!

NE SMEMO IH ZABORAVITI: Bolesnim psima je potrebna dodatna nega!

0
nega bolesnog psa petface

Ukoliko ste vlasnik kućnog ljubimca, sigurno ste se bar jednom zapitali da li je nega koju mu pružate odgovarajuća. Definisati pravilnu negu, teško je i ona zavisi od mnogo faktora, ali sva pažnja je usmerena na najveći organ – kožu! Koža ima nekoliko funkcija koje direktno utiču na stanje organizma, a prva među njima jeste fukcija zaštite. Naime, ona štiti organizam od štetnog delovanja hemijskih, fizičkih i mehaničkih agenasa, a uz to je i barijera koja sprečava prolazak mikroorganizama i njihovo prodiranje u unutrašnjost organizma ljubimca.

Svaka promena koju primetite na koži ljubimca siguran su znak da je došlo do neke promene. Nekada su te promene “dobroćudne”, a nekada mogu da ukažu i na ozbiljnije oboljenje.

Alergijski i kontaktni dermatitisi, seboreja, piodermija, demodikoza samo su neka od oboljenja koja će dati jasan signal da nešto sa vašim ljubimcem nije u redu. Dakle, ako do sada niste mislili da je nega kože kod ljubimaca toliko važna, verujemo da su će ova priča drastično promeniti taj stav.

Kada se jave svrab i češanje, a ubrzo potom i rane na koži koje ljubimca peku i bole, neki vlasnici mahinalno posegnu za preparatima za osetljivu kožu ljudi. Međutim ovo je vrlo opasno, jer iako je nega njihove kože podjednako bitna kao i naša, to ne znači da je ista kozmetika adekvatna i za njih i za nas. Danas postoji izuzetno kvalitetna kozmetika za ljubimce, za nežno, neagresivno kupanje i tretiranje osetljive kože, koji blagotvorno deluju na njihovo celokupno zdravlje. Ovakva kozmetika najčešće sadrži prirodne i u narodnoj medicini vrlo poznate sastojke poput žute vrbe i žalfije.        

Idealan scenario podrazumeva da vlasnik koji primeti promene na koži svog ljubimca odmah zatraži savet veterinara. Terapija se razlikuje u zavisnosti od stepena oštećena kože, pa će vam oni preporučiti adekvatne preparate i uz to objasniti na koji način je najbolje da ih koriste i koliko često.

Kupanje ljubimca samo po sebi zahtevan je posao i potrebno je to činiti sa mnogo pažnje i nežnosti. Međutim kada se uz to javi i neki problem, naročito sa kožom, nije pametno pokušavati rešiti ga na svoju ruku, jer postoji opasnost da ugrozite zdravlje svog ljubimca. Zato ćemo mi vašem bolesnom ljubimcu prići sa najvećom pažnjom i pokušati da njegovo stanje umrimo, nežnim kupanjem i određenom kozmetikom, namenjenom naravno isključivo njemu.

Briga o ljubimcu nije mala stvar, ali zato će vaše dodatno angažovanje njemu dati više podstreka da “izgura” problem!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVIDEO: Pas telom čuva drugara, kojeg je udario auto na prometnoj ulici!
Sledeći tekstNOVA INICIJATIVA BEOGRAĐANA: “Tržni centri, postanite pet friendly”!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime