Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Nega noktiju morskog praseta

Nega noktiju morskog praseta

0
nega noktiju petface
petopedija_morsko_prase_nega_noktiju_1
Prerasli nokti kod morskog praseta

Sve rase morskih prasića zahtevaju redovnu negu noktiju! Nokte bi trebalo seći najmanje jednom mesečno, iako se ovo može raditi i češće ako se primeti da oni nešto brže rastu. Što su nokti duži, i nervni završeci i krvni sudovi su duži pa se sečenje mora pažljivo obaviti.. Ukoliko se nokti ne skraćuju redovno, oni će nokti početi da se izvijaju. Za početak treba nabaviti makaze za sečenje kandžica za glodare. Najteži deo prilikom ove radnje koja treba da postane rutinska, je upravo držanje. U početku bi trebalo imati “pomoćnika” – nekog ako će držati ljubimca dok mu se seku nokti. Treba imati na umu da je prilično teško držati ih mirne, ali postoji nekoliko saveta kako to obaviti.
Morsko prase treba držati uspravno, leđima okrenuto od osobe koja ga drži i lagano ga uhvatiti oko grudi. Ljubimca uvek treba pridržavati za zadnji deo. Kada se ovo uvežba može se pridržavati deo prednje noge, dok druga osoba seče nokte!

Ukoliko je potrebno, morsko prase se može uviti u peškir tako da mu bude slobodna ona noga na kojij se vrši skraćivanje noktijuZtrba obratiti pažnju da ljubimac ne bude previše stegnut i da može normalno da diše. Prilikom promene slobodne noge, bilo bi dobro napraviti kratku pauzu kako bi se smanjio stres kojem je izložen ljubimac. Poenta je iseći oštar vrh, a ne iseći deo u kome su smešteni nervni završeci i krvni sudovi. Ukoliko se poseče ovaj deo, nokat će krvariti i izazvaće bol. Ukoliko morsko prase ima prozračne nokte, taj deo će biti rozikast. Vrh noktiju je obično prilično uzak i izgleda šuplje kada se posmatra iz donjeg ugla. Ukoliko je vlasnik amater u ovom poslu, bilo bi najpametnije da se konsultuje sa nekim ko je iskusniji u ovome (veterinar, iskusni vlasnik i sl.) pre nego što sam počne da praktikuje ovu radnju. Poželjno je da morski prasići u kavezu imaju neki predmet od drveta sa korom po kom bi se penjali ili hodali, da bi im se nokti trošili prirodnim putem. 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUtvrđivanje pola kod papagaja
Sledeći tekstNega golubova

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime