Naslovna PETOPEDIJA PSI Nega štenaca

Nega štenaca

1
nega stenaca

Kada dođu u novu sredinu, štenci su zbunjeni. Oni se ponašaju kao mala deca i tako se i vi morate ophoditi prema njima. Potrebno je dosta strpljenja i truda da vaše štence odgojite na pravi način. Oni su mali, nežni, potrebna im je pomoć i zahtevaju dosta pažnje i nege.
Pre svega, potrebno je da obezbedite dobre uslove za zdrav i kvalitetan život. To podrazumeva na prvom mestu, prostor u kojem će živeti, hranu, opremu i zdravstvenu negu. Prostor u kojem će živeti zavisi od namene psa, rase i veličine. Ukoliko ste psa nabavili za čuvara ili upotrebu u lovu, verovatno će živeti u dvorištu. U tom slučaju mu treba obezbediti odgovarajuću kućicu ili boks. S druge strane, ukoliko će pas živeti u vašem stanu ili kući, treba mu obezbediti nešto drugačije uslove. U tom slučaju, pored posuda za hranu i vodu, treba obezbediti i prostor koji će biti rezervisan samo za ljubimca. U taj deo stana postavite ležaljku ili prostirku kako bi pas mogao da tu spava, odmara se ili se povuče kada je uznemiren ili uplašen.
Kada štene dođe u kuću prvo ga treba naučiti gde da obavlja nuždu. Ukoliko živi u dvorištu, treba ga naučiti da to ne obavlja u boksu. ili da to čini u odredjenom delu boksa kako bi se lakše čistilo. U stanu, štene može izabrati mesto koje se vama neće svideti, najčešće to bude tepih. Najlakše ćete ih naučiti da se priviknu na mesto za nuždu koje ste vi odredili tako što ćete uzeti novinsku hartiju i postaviti štence na nju. Zatim ćete pratiti da ostanu tu dok ne izvrše nuždu. Ako to uradite više puta oni će kasnije sami dolaziti na to mesto.

Pratite njihove navike i potrebe i izvedite ih u šetnju kako bi obavljali nuždu, a pohvalite ih i nagradite kada to urade na odgovarajućem mestu. Oprema koju treba da nabavite za vašeg malog prijatelja su posude za hranu i vodu, korpa za spavanje, ogrlica, povodac, četka za češljanje, makaze za nokte, šampon za kupanje. 

petopedija-nega-stenaca-3
Štenci se igraju

Posebnu pažnju treba obratiti na ishranu. Danas postoji veliki izbor gotovih, komercijalnih hrana namenjenih upravo štencima u razvoju, pa se posavetujte sa veterinarom o izboru

Pravilna ishrana u ovom periodu predstavlja prvi preduslov za sticanje dobrih navika u ishrani, a istovremeno dug i zdrav život. Nega štenaca podrazumeva i redovan odlazak kod veterinara, Pored kliničkih pregleda, važnu stavku u nezi štenaca predstavlja vakcinacija protiv zaraznih bolesti. Prva vakcina koju pas može da primi je vakcina protiv mačije kuge i štenećaka. To je jedina vakcina koja može da se primi već sa 6 nedelja i obezbeđuje kratkotrajni imunitet. Sledeća je vakcina koja se prima sa 8 nedelja i koja štiti naše ljubimce od štenekaća, zarazne žutice, mačje kuge, influence pasa, leptosiroze. Ne sme se zaboraviti vakcinacija protiv besnila, kao i redovno čišćenje od unutrašnjih parazita. Od velikog je značaja da štene odmah navikavate na redovne higijenske procedure. Čistite mu uši, oči, zube svakodnevno, skraćujte mu nokte po potrebi, češljajte krzno redovno i kupajte ukoliko za to ima potrebe. Prilikom kupanja vodite računa da koristite šampone namenjene psima i da mu šampon ne upadne u oči ili uši jer ako se to desi teško ćete ga sledeći put nagovoriti na kupanje. Isto tako vodite računa da im uši i oči budu uvek čiste. Što se pre štene navikne na ove aktivnosti, manje problema ćete imati kad odraste.Ukoliko želite da vaš mali pas bude poslušan i da nauči neke osnovne komande moraćete da izdvojite malo više vremena i strpljenja. Obuku možete prepustiti i profesionalnim dreserima. Obuka i socijalizacija šteneta su veoma važni kako bi se u kasnijem životu izbegle brojne neprijatnosti. Štene se mora naučiti na odgovarajući odnos sa ljudima, drugim psima i ostalim ljubimcima sa kojima živi ili se susreće. Posebnu pažnju treba posveti odnosu sa decom. Ne zaboravite da svaki uspeh i poslušnost vašeg šteneta nagradite ili pohvalite.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1 KOMENTAR

  1. Da li neko ima iskustva sa vodjenjem psa u Canadu? Naime imamo stene bishona od 5 meseci i planiramo da mu u decembru radimo analizu “titar antitela” i nakon toga kada dobijemo povoljan rezultat to sve overimo u veterinarskoj inspekciji i upisemo u njegov pasos i sada nas zanima da li je sve to dovoljno za vlasti pri ulasku u Canadu ? Pitamo sve to jer ne zelimo da nam psa zatvore u neki karantin i zato jer to nije privremeni odlazak vec mi ostajemo u Canadi. Stvarno bi cenili ako neko moze da nas posavetuje i da nam pravi odgovor. Hvala.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.