Naslovna PETOPEDIJA PSI Nega zuba kod pasa

Nega zuba kod pasa

0
nega zuba pasa petface

Štenci se radjaju slepi i bez zuba. Zubi pocinju sa rastom nakon dvadeset prvog dana života i to tako što prvo rastu očnjaci, a zatim sekutići izmedju 25. i 30. dana. Izmedju treće i šeste nedelje trebalo bi da izrastu svi mlečni zubi. Nakon šeste nedelje psi treba da imaju 28 zuba. Zatim pocinje zamena mlečnih sekutića od 4. do 5. meseca starosti i traje dve do tri nedelje.

Najbolje je ako vaši ljubimci steknu naviku održavanja higijene zuba još dok su štenci. Iako je psima dosta lakše prati zube nego mačkama, nije na odmet da to savladaju još kao mali. Što ranije treba navići štene na manipulaciju u ustima.

Lagano i nežno otvarati usta i masirati desni. Na taj način će pas naučiti da pregled zuba i usne duplje nije nešto na šta će reagovati opiranjem ili agresijom. Za pranje zuba treba koristiti mekanu četkicu i specijalnu pastu za pse. To su paste koje se ne moraju ispirati, a imaju zavodljive ukuse govedine ili piletine, što oni vole. Nikada nemojte koristiti paste za zube koje koristimo mi ljudi jer one mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme vašem ljubimcu. Ove paste mogu izazvati oštećenje sluzokože usta ili gastritis ukoliko dopru do njegovog želuca.

Bez obzira na ukus koji ste izabrali ipak je važno priviknuti vaše prijatelje na pastu.To ćete najbolje učiniti tako što ćete im dati malo paste na prst da poližu da probaju. S obzirom da paste imaju primamljiv ukus vaš pas će je vrlo brzo prihvatiti. Za čišćenje zuba možete koristit odgovarajuću četkicu namenjenu nezi zuba pasa, specijalno konstruisane navlake za prste ili jednostavno obmotanu gazu oko vrha prstiju. Zube perite istim pokretima kao što perete svoje zube, dakle koristite vertikalne pokrete gore-dole.

petopedija-zuba-kod-pasa-1
Pas nosi četkicu za zube

Najčešća pojava kod neredovnog održavanja higijene zuba pasa jeste zubni plak. To su meke naslage koje nastaju taloženjem ostataka hrane na zubima i žućkaste su boje. Ako plak se ne skida redovno on se prilično brzo pretvara u kamenac koji će veterinar  morati da ukloni. Važno je znati da mekana hrana podstiče kamenac jer se više zadržava u ustima. Postoji specijalna hrana u vidu granula koja, osim što pomaže vašem ljubimcu u mehaničkom čišćenju zuba, sadrži i neophodne sastojke koji razlažu meke naslage.

Kod cetvoronožaca starijim od dve godine treba bar jednom nedeljno izvršiti pranje zuba mekanom četkom.

Ukoliko niste usadili naviku kod vašeg prijatelja pranja zuba postoji i rastvor koji možete sipati u vodu koju on pije. Rastvor deluje tako što razlaže mekane naslage koje se zadržavaju na zubima psa. Neki psi će ga verovatno odbijati zbog promene ukusa vode. Pored toga, mogu se koristiti i stomatološke poslastice koje uspešno skidaju naslage kao i preparati u obliku spreja ili gela.

Loša higijena zuba dovodi do toga da pas ima loš zadah, upale desni, ispadanje i lomljenje zuba i trpeće bol. Zubi su psima veoma važni u procesima uzimanja i prerade hrane tako da o njima treba voditi izuzetnu pažnju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNega očiju pasa
Sledeći tekstLična karta svakog ljubimca = čipovanje pasa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime