Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Nega zuba kunića

Nega zuba kunića

0
upoznajte kunica petface
petopedija-nega-zuba-2
Pregled zuba kunića

Kunić ima 28 stalnih zuba. Vrlo brzo posle rođenja menja mlečne zube u stalne, koji su beličaste boje. Karakteristično je da postoji jedan par donjih i dva para gornjih sekutića. Njegovi zubi neprekidno rastu  tokom života. Sekutići rastu i do 3 mm nedeljno i to donji puno brže od gornjih. Zbog ovoga se prerasli sekutići redovno skraćuju, ponekad svakih 2 do 3 nedelje.

Kunić koji ima pravilan zagriz, pravilnom ishranom troši zube i u tom slučaju nije potrebna nikakva intervencija. Međutim, usled raznih situacija (nasledni defekt, nepravilna ishrana, udarci, padovi, glodanje rešetki kaveza…) moguće su deformacije, prerastanje ili nepravilan rast zuba kunića koji do tada nije imao takvih problema. Deo problema sa zubima može se jednostavno rešiti (prerasli sekutići), dok se ostali rešavaju dugotrajnijom terapijom ili hirurgijom.

Dobru preventivu za održavanje zdravog zubala predstavlja ispravna ishrana bogata senom. Pored toga, igračke od čvrstog drveta kakođe pomažu u skraćivanju zuba. Danas postoji i specijalno mineralno kamenje koje omogućava sprečavanje prekomernog rasta i može sabaviti u pet šopovima. Kada ljubimac počne da odbija hranu, pogotovu seno treba potražiti pomoć veterinara jer to je prvi znak koji ukazuje na probleme saustima u zubima. Redovna provera zuba je druga važna preventivna mera za sve kasnije nedaće. Stoga zube kunića treba kontrolisati tako što se prstima uhvati kunić sa leve i desne strane usta i lagano povuče prema gore tako da zubi postanu vidljivi. Ukoliko se primeti bilo kakva promena na zubima kunića (krivi zubi, odjednom neobično veliki i slično), treba posetiti veterinara koji će ih skratiti i korigovati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUtvrđivanje pola kod papagaja
Sledeći tekstNega golubova

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime