Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Nekrobaciloza kod kunića

Nekrobaciloza kod kunića

0
nekrobaciloza kunić petface
petopedija-nekrobacilioza-1
Nekrobaciloza kod kunića

Do ove bolesti dolazi ukoliko je oštećena sluznica usta ili koža.  Uzročnik ove bolesti je bakterija Spherophorus necrophorus. Do inficiranja dolazi tako što ova bakterija prolazi kroz oštećenu kožu ili sluznicu. Medjutim postoje i primeri gde je do infekcije došlo i putem hrane koju kunić unosi. Ako je bakterija dospela u dodir sa hranom koju dajete kuniću on će direktno biti zaražen njenim unosom u organizam.

Simptomi
Kod infekcije ovom bakterijom prvi simptomi koji se uočavaju su pojačano lučenje pljuvačke, otekline koje se javljaju na usnama, unutar usne duplje ili na odredjenim delovima tela. Ovi simptomi su jako vidljivi pa ako primetite ovakve promene kod vašeg ljubimca odmah posetite veterinara. Zatim dolazi do smanjenja apetita i mršavljenja kunić miruje i odbija hranu. Ako se ne preduzmu mere lečenja na vreme kunić će uginuti jako brzo.

Dijagnoza i terapija
Dijagnoza se postavlja na osnovu labaratorijske analize. Lečenje ove bolesti nije uspešno. Male šanse za izlečenje postoje isključivo u najranijoj fazi inficiranja. Lečenje i terapiju prepisuje isključivo veterinar. Lečenje se vrši pomoću antibiotika opet po savetu veterinara i sredstva za ispiranje usne duplje i usana. Način i tok terapije mora biti strogo po uputstvu veterinara nikako na svoju ruku. Nekrobaciloza je opasna bolest za kuniće i oboleli u velikom broju umiru.

Preventiva
Pod preventivom se podrazumeva redovna kontrola kod veterinara. Ova kontrola će vam omogućiti da ukoliko veterinar primeti neko oštećenje na sluznici ili koži usta reagujete na vreme. Ispiranjem usne duplje specijalnim sredstvima koje prepiše veterinar uspećete da zalečite ta oštećenja i biće manje opasnosti od ove bakterije. Zatim proveravanje hrane koju dajete vašem ljubimcu. Kod ishrane kunića je jako važno da znate poreklo hrane koju mu dajete.  Trudite se da ishrana bude redovna i kvalitetna. Redovno čistite kavez i menjajte podlogu. Ukoliko primetite neke promene na vašem kuniću odmah posetite veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSaharomikoza kod kunića
Sledeći tekstMiksomatoza kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime