Naslovna VESTI Nestaje sa lica zemlje: DOBROĆUDNOM DŽINU PRETI ISTREBLJENJE!

Nestaje sa lica zemlje: DOBROĆUDNOM DŽINU PRETI ISTREBLJENJE!

0
nosoroga petface

Ilegalni lov na mnoge vrste u celom svetu je sve više zastupljen. Pretežno se na lov gleda kao na vid zabave i na priliku lakog načina enormne zarade krijumčarenjem životinja i njenih delova, koji su kod ljudi našli različitu primenu.

Čini se da je cena koju ćemo platiti zbog neinformisanosti, nemarljivosti i preteranog eksplotisanja ekosistema ipak previsoka.

ZAVEZANA I NA KRATKOM LANCU: Surovi vlasnik je ostavio i otišao u drugi grad!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

UBIJENA NAJPOZNATIJA GORILA U UGANDI: Ubicama preti DOŽIVOTNI zatvor!

Nosorozima opasno preti izumiranje, a ilegalan lov ne jenjava i najviše je zastupljen u delti reke Okavango, gde su tokom 2019. godine ulovljena 23 bela i osam crnih nosoroga.

Ove alarmantne podatke je saopštlo Ministrastvo za životnu sredinu, zaštitu ugroženih vrsta i turizam.

Između aprila i oktobra prošle godine ubijeno je devet nosoroga, saopštilo je ministarstvo, dok je od oktobra ubijeno još 13, što je nezapamćeno velik broj. Bocvana se ubraja među afričke zemlje u kojima ima najviše nosoroga.

Tokom 10 godina, od 2007. do 2017. u Bocvani je ulovljeno ukupno sedam nosoroga piše na sajtu organizacije “Spasite nosoroge”. Precizan broj nosoroga smatra se tajnom, ali državna služba koja se stara o životnoj sredini tvrdi da ukoliko se ovako intenzivan lov nastavi u Bocvani više neće biti nosoroga za godinu ili dve, posebno onih crnih, koji su najviše ugroženi.

Vrsta je sve manje, a izgledala da je lov sve više na snazi, na mnogobrojne načine se prikriva i teško ga je zaustaviti bez kolektivne saradnje i borbe protiv njega.

Nestaje sa lica zemlje: DOBROĆUDNOM DŽINU PRETI ISTREBLJENJE!

Bocvana je iskoristila da dobije 100 nosoroga od Južne Afrike 2015. godine, kada je ta zemlja odlučila da susedima ustupi određen broj nosoroga kako bi se u njima povećala populacija, a i da bi se prestalo s nedozvoljenim lovom.

Bocvana važi za zemlju u kojoj su propisi o zaštiti divljih životinjia veoma strogi i ta je zemlja utrošila značajna sredstva da bi sprečila nedozvoljeni lov. Lovci, međutim, ne prestaju da love životinje koje su tražene na tržištu kao što je slučaj i s nosorozima čiji je rog veoma cenjen i tražen.

Rog nosoroga, plaća se i 65.000 dolara po kilogramu, a najviše kupaca je iz Azije, gde se on smatra najboljim afrodizijakom i ceni se kao veoma lekovit.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.