Naslovna VESTI Uginula Nila, beba nilskog konja iz beogradskog zoo vrta!

Uginula Nila, beba nilskog konja iz beogradskog zoo vrta!

0
nilskog konja petface

Priča bebe nilskog konja, ženkice po imenu Nila započela je u medijima u junu 2016. godine, kada je novinar Marko Milačić, zgrožen prilogom Radio televizije Srbije u kojoj je Zoološki vrt grada Beograda najavio da Nilu šalje u Sjedinjene Američke Države, objavio u Nedeljniku tekst pod naslovom Nila i majka“.

Nedeljnik je potom objavio tekst pod naslovom „Nilski konji u beogradskom zoo vrtu: Treba li da sačuvamo našu Nilu“ u kojem je izražen stav da nije dobro odvojiti bebu Nilu od majke i poslati je na takozvanu razmenu zooloških vrtova. Nila bi završila zatočena u nekom zoološkom vrtu u SAD, a Zoološki vrt grada Beograda dobio bi u tom procesu trampe neke druge životinje (verovatno lenjivce, mravojede…).

POTPIŠI, PODELI: Spasimo nilske konje iz beogradskog zoo vrta – DOK NE BUDE KASNO!

nilskog konja petface
Nila i mama. Foto: nedeljnik.rs

Nekoliko meseci ranije, digla se velika prašina oko uslova u kojima žive ove životinje i pokrneuta je peticija za spašavanje nilskog konja u beogradskom Vrtu dobre nade, jer živi u katastrofalnim uslovima. U takvom jednom prljavom bazenu svoj život započela je i mala Nila.

– Obilazeći životinje u Zoološkom vrtu grada Beograda snimili smo malu Nilu koja je priljubljena za svoju majku ležala u prljavom bazenu. Zoo vrt smo posetili na dan kad smo primili aninimno obaveštenje da je, navodno, sibirskom tigru na nestručan način data anestezija, nakon čega je počeo da ima ozbiljan problem s nogom. Uplašeni radnici izbegavali su razgovor, ali su nas obavestili da je veterinar na godišnjem odmoru i da samo ujutro svrati da obiđe životinje (!?) Na naše pitanje da li postoji zamena i da li je neki veterinar na raspolaganju životinjama, dobili smo negativan odgovor, napisali su u saopštenju iz „Link plus“ organizacije!

Nila je odvojena od majke i poslata na put i više informacije o njoj niko nije imao.

ODGOVOR ZOO VRTA: „Optužba je potpuna neistina. Voda se menja svakog dana“!

Sve dok juče na stranici Napuštene životinje Pančevo nije objavljena fotografija mrtve Nile, snimljene na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

nilskog konja petface

– Smrt bebe nilskog konja pokazala je da se uginuća životinja kriju u zoo vrtovima. Vest o Nilinoj bolesti i smrti nigde nije objavljena. Objavljivanje ove tužne vesti na fejsbuku podstaklo je neke ljude da nam pošalju dodatne informacije o sudbini male Nile. Danas smo dobili dopis u kojem se kaže da je Nila, navodno, “poslata na put, odnosno razmenu zooloških vrtova, da joj nije obezbeđena zaštita od povreda tokom prevoza, da je tokom prevoza zadobila povrede glave, da je potom vraćena u Zoološki vrt grada Beograda, gde je u izolaciji ležala sve do svoje smrti, i to bez odgovarajuće veterinarske nege”. Uz dopis nam je poslata fotografija “na kojoj se vidi Nila kako leži sama, u sopstvenom izmetu, što ukazuje da nije ustajala da obavi nuždu, odnosno da je bila bolesna”. Takođe nam je ukazano da je “poslednji period života Nila provela ležeći u zatvorenom prostoru, kod foka”. Nakon obdukcije, leš male Nile poslat je na Fakultet veterinarske medicine, na Katedru za anatomiju, gde su studenti “vežbali topografsku anatomiju, a potom sa nastavnicima pripremili skelet koji će biti sačuvan na fakultetu, dodali su u saopštenju.

Takođe, predstavnici „Link plus“ organizacije traže da se provere svi navodi koje su dobili! Kako kažu, dokumentaciju će zatražiti i od Fakulteta veterinarske medicine, a već je zatražena dokumentacija koja sadrži informacije koje pokazuju da li je bebi nilskog konja obezbeđena odgovarajuća veterinarska nega tokom života, kao i uzrok njene smrti.

– Bez obzira na uvrede i pritiske koje doživljavamo, kao organizacija civilnog društva nastavljamo javno zastupanje transparentnog zakonitog rada svih objekata za držanje, uzgoj i promet životinja, napisali su za kraj!

RIP, Nila! 🙁

Izvor: link-plus.org.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.