Naslovna PETOPEDIJA PSI Njufaundlend

Njufaundlend

0
rase njufaundleder petface

IME                         NJUFAUNDLEND
PREZIME               Molosi planinskog tipa
NADIMAK               Njuf, njufi, džin džentlmen, nežni div
VISINA                   mužjak i ženka 69-74  cm / 69-74 cm
TEŽINA                  mužjak i ženka 64-69 / 50-54 kg
POREKLO            Kanada
BOJA                     Crna, smeđa, siva
ŽIVOTNI V K          9 – 15 godina, prosečno 10 ( uz odgovarajuću negu )
NARAV                   Hrabri spasilac brodolomnika i pomoćnik ribara

O nastanku ove vrste pričaju se mnoge priče, ali ona koju većina zna i priznaje jeste da je to britanski pas nastao u 18. veku kada je ostrvo Njufaundlend postalo vlasništvo britanaca, i to ukrštanjem Tibetskog Mastifa i pasa koji su tada bili na ostrvu. Prvi pisani  podaci o njufiju  pojavljuju se 1732. godine gde nepoznati autor piše o medveđem psu, ogromne veličine, dubokog glasa, koji je čuvao dvorišta kuća. Zanimljivo je da ova rasa do druge polovine 18. veka nije imala ime i da ih je 1775.godine imenovao Džordž Kartvrajt, kada je svog psa nazvao po oblasti gde su živeli – Njufaundlend. Ovaj pas je izuzetan spasilac  davljenika i brodolomnika, a ribari iz Njufaundlenda nikada ne kreću bez njega na more. Poznato je i da su u Drugom svetskom ratu na Aljasci dovlačili saveznicima hranu i municiju.

Izgled
Njufaundlend je izuzetno krupan pas, velike široke glave, koji impresionira svojom veličinom i snagom. Šape su mu velike i na njima su plovne kožice koje mu pomažu u plivanju. Dlaka mu je gusta i nepropustiva, ima izuzetno jak grudni koš i čvrst rep koji koristi kao upravljač prilikom plivanja. Velika usta omogućavaju mu da normalno diše dok u vodi drži čoveka ili vuče čamac. Pogled njufića je miran, opuštajući i odiše dobrotom. Oči su tamnobraon boje. Ima dugu, ravnu i gustu dlaku, a na leđima je često vidljiv razdeljak. Uprkos svojoj veličini, hod mu je lagan i elegantan.

Karakter i nega
Ova rasa omiljena je zbog svog izgleda koji otkriva karakter. Njufaundlend je voljeni „džin”, čija veličina govori o veličini njegovog srca. Izuzetno je privržen vlasniku i porodici sa kojom živi i obožava kada je u društvu svih ukućana. Sa druge strane, veoma teško podnosi razdvojenost od njih. Sa decom je umiljati zaštitnik pun ljubavi i obožava da se igra sa njima, a zbog svoje veličine omiljen je kod mališana. Njufi je miran, prijatan pas izuzetno blage naravi. Ne voli da se tuče, a karakteristiše ga i izuzetna psihička stabilnost i uravnoteženost. Laje retko, a kada se oglasi šalje signal da je u blizini neko nepoznat ili pak osoba koju retko viđa. S obzirom na to da je ovo pas vode, kupanje mu je omiljena zanimacija i potrebno mu je to što češće omogućiti, jer ga to čini srećnim.  Ipak, često kupanje isušuje kožu i može oštetiti dlaku, pa treba voditi računa o korišćenju kvalitetne kozmetike za prevenciju tih pojava i regeneraciju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBernardinac
Sledeći tekstBišon

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime