Naslovna VESTI NOVI KUĆNI LJUBIMCI: Ribice koje se hrane smećem!

NOVI KUĆNI LJUBIMCI: Ribice koje se hrane smećem!

0
ribica-koja-jede-smece-petafce

Njeno ime je Botia, pripada redu Chromobotia macracanthus a poznata je po neverovatoj sposobnosti da se hrani akvarijumskim “smećem”. Zahteva besprekorno čistu i kiseonikom bogatu vodu. Korisna je jer čisti akvarijum od puževa i otpadaka sa dna akvarijuma. I njen izgled je nesvakidašnji – ima horizontalno izduženo telo, veliku glavu, a usta obrubljena brčićima. Boja tela ove ribice varira od svetle pa do crvenkaste. Zanimljivo je i da ove ribe poseduju oštru bodljicu skrivenu u predelu ispod očiju. Upravo zbog te bodljice ne preporučuje se transport ribe u običnim vrećicama, već u čvrstoj posudi.
Osim smećem, Botia se i malim beskičmenjacima, larvama insekata, crvićima, slatkovodnim račićima i biljnom hranom. Takođe, hrani se akvarijskim puževima, noćnom morom mnogih akvarista. Upravo zbog toga ova prekrasna ribica sve češće postaje kućni ljubimac.
Šta je još neobično u vezi sa ovim ribicama? Činjenica da spavaju kao mrtve 😀 Vlasnike često iznenađuje način na koji one spavaju – leže na dnu, nepomično okrenute na bok. Zbog toga se vlasnicima ponekad čini da su njihove Botije uginule.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDa li su meduze opasne?
Sledeći tekstNOVO OTKRIĆE: Delfini pamte svoje prijatelje bolje od ljudi!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime