Naslovna VESTI PSI NOVI ZAKON: Od 1. oktobra U OVOJ DRŽAVI kućni ljubimci NISU VIŠE...

NOVI ZAKON: Od 1. oktobra U OVOJ DRŽAVI kućni ljubimci NISU VIŠE SAMO STVAR!

0
NOVI ZAKON petface

NOVI ZAKON, koji je izglasan 1. oktobra, kaže da se kućni ljubimci u Kaliforniji smatraju zajedničkom imovinom, a sudija ima pravo da odluči kome će pripasti prilikom razvoda supružnika – uzimajući u obzir faktore poput onih ko ih hrani i čuva, vodi veterinaru ili u šetnju.

Dakle, prema novom Zakonu, sud u Kaliforniji o sudbini kućnih ljubimaca odlučuje na identičan način kao o sudbini dece.

PROČITAJTE I:

BRAAAVO: Novi Zeland prvi na svetu priznao životinje kao „bića sa osećanjima“!

Dosad su psi, mačke, i drugi kućni ljubimci u Kaliforniji bili smatrani delom porodične imovine i pri deobi imovine, status životinja nije bio ništa bolji od statusa nekog komada nameštaja. Međutim, to se od 1. oktobra promenilo usvajanjem novog zakona.

Ukoliko sudija bude smatrao da je najbolje da obe strane vode brigu o kućnom ljubimcu, može da donese odluku o zajedničkom starateljstvu nad životinjom, isto kao nad detetom.

NOVI ZAKON petface

Kalifornija nije jedina koja je donela ovaj Zakon, jer su mnoge države odlučile da životinje na sudu dobiju pravni status poput ljudi. Tako je recimo Francuska, o kojoj smo već i pisali, pre četiri godine, zahvaljujući peticiji koju je potpisalo preko 700.000 ljudi donela Zakon po kojem se kućni ljubimci više ne smatraju samo imovinom. Na taj način životinje će biti bolje zaštićene od određenih oblika okrutnosti.

Takođe, Aljaska je prošle godine usvojila odredbu prema kojoj kućni ljubimci i deca imaju jednak pravni status. U Srbiji, kao i u većem delu sveta, kućni ljubimci i dalje imaju status imovine, odnosno pokretnih stvari.

– Pitanje podele kućnih ljubimaca tokom brakorazvodne parnice u našem pravu nije posebno regulisano Porodičnim zakonom, već se kućni ljubimac tretira kao pokretna stvar. U slučaju brakorazvodne parnice primenjuju se opšta pravila imovinskog prava i postojanje prava svojine supružnika na ljubimcu zavisi od toga da li je on nabavljen pre zaključenja braka ili tokom braka, kao i od osnova sticanja, rekao je za Blic advokat Miloš Z. Bajić.

Najbolje bi dakle bilo da se supružnici sami dogovore kome će pripasti ljubimac, jer ako se oni ne dogovore, odluku će doneti sudija koji će pritom odlučivati kao da se ne radi o živom biću već imovini.

SVakako glasamo za promenu našeg Zakona, jer vrlo dobro znamo da naš kućni ljubimac NIJE stvar, nije komad nameštaja, već ŽIVO BIĆE koje nam pruža nemerljivu ljubav. Kada bi životinje dobile pravni status, time bi se takođe otvorio prostor i za donošenja zakona na osnovu koga bi nasilje prema životinjama bilo pravednije kažnjavano. Šta vi kažete? Da li ste za ili protiv ove promene Zakona?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKako održavati adekvatnu TEMPERATURU VODE u morskom akvarijumu?
Sledeći tekstSIMBOL VOLJE ZA ŽIVOTOM: Ovaj pas je nakon amputiranja prednjih nogu, počeo da šeta na dve noge!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime