Naslovna VESTI PSI NOVO istraživanje rastužilo vlasnike kućnih ljubimaca!

NOVO istraživanje rastužilo vlasnike kućnih ljubimaca!

0
novo istrazivanje petface

Svi se dobro sećamo kada smo prvi put ugledali našeg ljubimca. Kako su nam se pogledi sreli i kakve je sve emocije u nama probudio. Ko uopšte može zaboraviti prve dane sa svojim ljubimcem – prve vakcine, kupanje i slično.

Neretko se vlasnici pitaju da li se njihov pas seća dana kada su se upoznali. Ovo nije pitanje koje zanima samo vlasnike, već su njime okupirani i naučnici, piše Pet Magazin.

Memorija kod psa

Kod pasa postoje dve vrste memorije, kratkoročna i asocijativna (dugoročna). Kada svom psu daSvi se dobro sećamo kada smo prvi put ugledali našeg ljubimca. Kako su nam se pogledi sreli i kakve je sve emocije u nama probudio. te poslasticu on će se toga sećati narednih 70 sekundi. Brzo će zaboraviti na taj vaš gest. To je zato što je taj događaj svrstao u svoju kratkoroču memoriju.

novo istrazivanje petfaceOvo je razlog njihove velike radosti kada se vratite kući, iako ste bili odsutni svega nekoliko minuta, jer ste izašli do prodavnice ili da bacite smeće. Pas će izvesti svoj ritual dobrodošlice iako vas nije video svega nekoliko minuta. On jednostavno ne može da se seti koliko ste bili odsutni – pet minuta ili nekoliko sati.

VIDITE VIŠE O 14 lekcija za vlasnike pasa, a zbog poslednje ćete imati gnedlu u grlu!

Asocijativna ili dugoročna memorija

Naši ljubimci mogu veoma dobro da se sete nekih stvari kada ih povežu sa nečim što je njima bitno. Psi povezuju ljude, stvari ili događaje sa mirisima, zvukom ili vizuelnim tragovima, poznatim ponašanjem ili emocijama. Kada krenete u smeru kuhinje ili mesta gde se psu priprema ili daje hrana, on će odmah ostaviti sve što mu u tom trenutku odvlači pažnju i potrčaće za vama očekujući zalogaj.

novo istrazivanje petfaceAko zveckate sa ključevima vaš pas će znati da se vraćate kući ili ste upravo krenuli.

Još uvek nije naučno dokazano kako psi pronađu put do kuće iako su se izgubili pre nekoliko meseci, a zaborave gde su sakrili poslasticu u stanu pre nekoliko minuta.

Nestašluci vašeg psa

Nemojte vikati na vašeg psa ako pronađete tragove njegovog nestašluka. Ko zna kada je to učinio i on je već zaboravio na to. Tako neće znati zašto vičete na njega i to neće imati efekta na njegovo ponašanje. Neželjeno ponašanje psa morate ispravljati odmah nakon što je nešto loše uradio, kako bi znao da to više ne sme da radi.

PROČITAJTE NOVI DOKAZI: Mame psi ne zaboravljaju svoje štence ni kad ih napuste!

Psi imaju i deklarativnu memoriju

Naučnici su otkrili da se psi služe i deklarativnom memorijom, odgovorom za poznavanje činjenica. Na samo spominjanje reči veterinar naš pas će se uznemiriti. Vratiće mu se sećanje na neprijatno merenje temperature ili neku bocu. Psi su u stanju da prepoznaju na stotine reči.

Psi imaju problema sa vremenom, ne raspoznaju ga kao ljudi. Naučnici kažu da se vaš pas ne može orjentisati po tome da li se nešto dogodilo pre nekoliko minuta ili nekoliko godina.

Pas se neće sećati dana kada vas je upoznao, ali veoma dobro raspoznaje vaše crte lica, vaš glas i miris. Njega za vas vezuje mnogo pozitivnih emocija, koje vaš odnos prema njemu budi. Tako će njegova ljubav uvek biti usmerena ka vama, iako se ne seća tog dana kada ste ga udomili.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst“Teška srca se moramo oprostiti od naše mace – patimo svi, ali znamo da će otići u prave ruke”!
Sledeći tekstZAUSTAVITE PREDRASUDE: Najčešće zablude o životinjama iz azila!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime