Naslovna VESTI PSI Da li se i vaš pas oblizuje? Evo šta vam on time...

Da li se i vaš pas oblizuje? Evo šta vam on time poručuje!

0
oblizuje petface

Svako ko ima ljubimca, sigurno je bar jednom doživeo „liz“ 🙂 Većina vlasnika kaže da se pas oblizuje kada gleda u oči vlasnika, a do sada su naučnici smatrali da je to mehanizam kojim se psi bore protiv stresa. Međutim, istraživači sa brazilskog Univerziteta Sao Paolo imaju drugačije mišljenje.

Ove stvari mačke jednostavno ne vole, a mi radimo svakodnevno!

Oni su u svojoj studiji došli su do zaključka da psi oblizivanjem zapravo reaguju na naše izraze lica i emocije, pre svega kad smo ljuti ili namrgođeni, pišu vijesti.me.

oblizuje petface

Istraživanje je obuhvatilo 17 zdravih, odraslih pasa kojima su istraživači pokazivali fotografije, i puštali video i audio snimke pozitivnih i negativnih emocija ljudi i drugih pasa.

Reč psihologa: Zašto dete od 11 godina ne preza da maltretira životinju?

Okidač za oblizivanje uvek su bili vizuelni – video-snimak ili fotografija, i to uvek onih na kojima su ljudi. I to ljuti ili namrgođeni ljudi. Dvaput su se češće i više oblizivali kad bi uočili negativnu emociju, objasnila je Natalija Albukerki, stručnjak za eksperimentalnu psihologiju pasa na Univerzitetu Sao Paolo.

Istraživači veruju da su psi ovaj mehanizam razvili tokom procesa pripitomljavanja kako bi se bolje razumeli i lakše komunicirali.

Da li i vaš pas ovo čini?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.