Naslovna VESTI OBRATI PAŽNJU: Hitna stanja ljubimca tokom VANREDNOG STANJA! (VIDEO)

OBRATI PAŽNJU: Hitna stanja ljubimca tokom VANREDNOG STANJA! (VIDEO)

0
obrati pažnju petface

Okolnosti oko pružanja hitne veterinarske pomoći su se drastično promenile tokom vanrednog stanja. Ograničeno je kretanje vlasnika, otežan transport ljubimca i ograničeno radno vreme veterinarskih ambulanti. Evo nekoliko zdravstvenih stanja o kojima treba razmišljati i saveta kako da ih predupredite imajuži u vidu nove uslove.

POROĐAJ I CARSKI REZ

Naravno da vlasnici skotnih pasa i mačaka nisu pre dva meseca mogli da znaju da će doći do pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja i nisu mogli da planiraju da će se termin porođaja poklopiti sa vanrednim stanjem i policijskim časom. Ukoliko imate ljubimicu koja spada u grupu rizičnih tj. onih kojima je preporučen porođaj carskim rezom odvedite je svom veterinaru nekoliko dana pre određenog termina. Neka ostane u ambulanti sve do porođaja kako se ne bi dogodilo da porođaj krene u nevreme – tokom policijskog časa. Tada se sve drastično komplikuje jer nećete moći da je prebacite do veterinara. Nemojte rizikovati da se ubeđujete sa policijom oko toga da li kršite pravila ili ne. Ovo se odnosi i na one ljubimce koji ne zahtevaju carski rez ali nikada se ne zna da li će porođaj proći bez komplikacija. Dakle, dogovorite prijem ljubimice u ambulantu nekoliko dana pre planiranog termina i uštedećete na velikoj kazni zbog kršenja policijskog časa.

PROČITAJTE I:

DRUGARI ZA ČITAV ŽIVOT: Pas i mačići imaju NERASKIDIVO PRIJATELJSTVO, od kojeg lude njihovi vlasnici! (VIDEO)

ČOVEK U KOLICIMA USVOJIO PSA U KOLICIMA: Četiri puta odbačen, konačno ima dom koji zaslužuje! (VIDEO)

MRSA INFEKCIJE: Rizik od ove vrste infekcija imaju PSI U KONTAKTU SA LJUDIMA! (VIDEO)

TORZIJA ŽELUCA

Ovo je stanje koje je opasno po život psa i traži hitnu intervenciju veterinara. Najčešće dolazi kada se pojedine rase pasa kao što su nemački ovčari, dobermani, rotvajleri, doge i svi koji imaju nešto istaknutiji grudni koš od stomaka prejedu i odmah igraju i skaču. Dolazi do uvrtanja krvnih sudova koji spajaju želudac i creva. Dolazi do oticanja stomaka, pas je miran i malaksao zbog delovanja toksina iz stomaka. U roku od dva sata pas može uginuti. Preventiva je jednostavna. Nemojte davati psu previše tečnu hranu, nikada više od preporučene doze i držite psa mirnim najmanje 30 minuta posle obroka. Ovo stanje zahteva intervenciju veterinara u ambulantnim uslovima, a to znači da ćete morati da prekršite policijski čas ukoliko se ovo dogodi u tom periodu dana.

obrati pažnju petface

STRANO TELO

Vrlo čest problem, posebno kod pasa. Nikada nije vreme za ovu vrstu problema, a posebno ne sada. Dakle, nema davanja kostiju za jelo, igranja sitnim predmetima, grickanja stvari… U komplikovanijim slučajevima potrebno je brzo izvršiti hiruršku intervenciju, a juriti kod veterinara tokom policijskog časa nije baš isplativo. Psima koji vole da jedu svašta po ulici obavezno tokom šetnje stavite zaštitnu korpu i vodite ih na povocu. (uostalom to treba raditi i kada nije vanredno stanje. U stanu sklonite van domašaja psa ili mačke sitne loptice, igračkice, ukrase, čarape, klupka vune i slične predmete koji mogu da završe u ustima i crevima ljubimca.

obrati pažnju petface

TROVANJA

Bez obzira da li je vaš pas pojeo neku otrovnu materiju u spoljnoj sredini ili u kući potrebno mu je ukazati hitnu pomoć. Ukoliko se simptomi ispolje po početku ograničavanja kretanja problem postaje veoma ozbiljan. Tokom šetnje, pse obavezno držite na povocu kako ne bi bio u prilici da odluta i pojede nešto iz okoline. U kući, sklonite van domašaja hemijska sredstva za održavanje higijene, lekove i naravno sve biljke koje mogu da budu toksične za pse i mačke.

obrati pažnju petface

POVREDE

Najčešće povrede nastaju u saobraćaju i međusobnim sukobima među psima. Lomovi ekstremiteta i unutrašnje povrede od sudara sa automobilima, energičnog trčanja i skakanja, ujedne rane od tuča, sve su to stanja koja ponekad zahtevaju hitnu pomoć. S obzirom da je dozvoljeno šetanje ljubimaca i tokom policijskog časa (20,00 – 21,00) treba izbegavati sve rizične situacije. Osnovno pravilo je da tokom šetnje držite psa na povocu i pod kontrolom.

U slučaju pojave nekih simptoma koji ukazuju da je vašem ljubimcu potrebna hitna veterinarska pomoć pozovite telefonom svog veterinara i što detaljnije mu opišite stanje ljubimca i šta se dogodilo prethodnih nekoliko sati kako bi on mogao da proceni koliko je stanje urgentno i opasno.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.