Naslovna PETOPEDIJA PSI Obuka pasa – Kakva obuka pasa postoji i šta ona podrzumeva?

Obuka pasa – Kakva obuka pasa postoji i šta ona podrzumeva?

0
obuka pasa petface

Obuka pasa ili dresura podrazumeva dejstvo čoveka na psa da izvrši zadatke koji se od njega traže. Obuka pasa je složen posao koji od čoveka zahteva rad, posvećenost i strpljenje. Da bi obuka pasa bila uspešna, potrebna je dobra komunikacija između psa i vlasnika, poslušnost i poverenje psa i dobra motivacija od strane vlasnika koja će navesti psa da izvrši naredbu. Osnovna obuka sastoji se u tome da pas na zadatu komandu izvrši određenu radnju i da se ponavljanjem to izvršavanje radnje učvrsti. Što se duže ponavlja komanda, pas stvara naviku i mehanički izvodi ono što se traži od njega. Cilj obuke je izmena ponašanja psa, njegova socijalizacija i stimulisanje izvršavanja zadataka koji su od velikog značaja za ljude.

Vrste obuke
Obuka pasa se vrši iz različitih razloga. Obuku može da obavlja vlasnik ili stručni instruktor odnosno dreser.

Osnovna obuka pasa podrazumeva njihovu socijalizaciju, navikavanje na vlasnika, na prostor u kome borave i na druge ljude i pse.

Pas uči da bude poslušan i da reaguje na osnovne komande koje mu vlasnik ili dreser izdaje. Osnovne komande koje pas mora da savlada su odazivanje na ime, dolaženje na poziv, navikavanje na povodac, hodanje uz nogu, stajanje u mestu, lajanje na komandu, vršenje nužde na mestu predviđenom za to, navikavanje na njegovo mesto u domu. Pas mora da nauči da obraća pažnju na vlasnika, gde se on nalazi, šta mu govori, bez obzira koliko mu neke druge interesantne stvari odvraćaju pažnju. Druga bitna vrsta obuke je obuka službenih pasa. Ova obuka pasa se obavlja za različite potrebe. Psi se obučavaju za lovce, pse tragače, policijske pse, spasioce, vodiče slepih, za pomoć invalidima i za agiliti. Za ovakvu dresuru potrebna su stručna lica koja će raditi sa psom, osim u slučaju agilitija gde vlasnik može sam da obučava psa i lova gde lovci rade na obuci.

Kada i gde počinje obuka pasa?
Obuka pasa obuhvata dva perioda, a to su preddresura koja počinje od najranijeg doba, odnosno kad pas napuni šest meseci, i dresura koja počinje sa 12 ili 14 meseci života. U preddresuri, pas treba da nauči osnovne vežbe poslušnosti. To se može obavljati u kućnim uslovima. Treba da naučite psa da obraća pažnju na vas, da opaža okolinu u kojoj se nalazi i da se navikava na svoje ime, na ljude, životinje i stvari oko sebe. Sa pravim treningom treba sačekati da pas napuni godinu dana i razvije se dovoljno da može da izdrži fizički napor koji mu se postavlja. Pas počinje da uči da se odaziva na sve komande koje mu vlasnik izdaje kao što je da sedne, stane, ide uz nogu, donese, dolazi na poziv itd.  Obuka pasa može da se odvija na različitim mestima. Ukoliko želite stručnu pomoć, danas postoje škole za socijalizaciju i obuku pasa gde sa svojim psom možete vežbati uz pomoć instruktora, ali i poveriti ga instruktoru da sam sa njim vežba. Ako želite sami da ga obučavate, to možete raditi u svojoj kući, dvorištu, parku ili nekom prijatnom mestu za vas i vašeg psa.  Ukoliko ga obučavate za agiliti, postoje posebni tereni za tu aktivnost, a ako ste lovac, psa vodite sa sobom na lovište i vežbajte sa njim. Za sva ostala stručna obučavanja, pobrinuće se ljudi kvalifikovani za to.

petopedija-obuka-pasa-3
Dresiran pas

Metode u obuci pasa
Vlasnik ili dreser svojim delovanjem, u zavisnosti od toga šta želi da postigne, usmerava ponašanje psa u određenom pravcu. Obuka pasa direktno zavisi od dresera. On mora da bude strpljiv, uporan, čvrst i da razvija dobar odnos sa psom. Pas ne sme da se plaši vlasnika, mora da ima poverenja u njega i da bude poslušan. On tokom života stiče uslovni refleks, odnosno često ponavljanja određenu radnju zasnovanu na stečenom iskustvu. Pas će prekinuti da radi nešto što kod njega izaziva bolno iskustvo. Ono što nikako ne bi smeli da radite je da budete nasilni, nanosite bol psu, kažnjavate ga uskraćivanjem osnovnih životnih potreba, vičete na njega i slično. Pas tako postaje razdražljiv, nervozan i razvija strah, pa time ništa nećete postići. Sistem pohvale i nagrade će podstaći vašeg ljubimca da odgovori na izdatu komandu.

Postoji nekoliko vrsta nadražaja na koje pas reaguje i nekoliko metoda koje se koriste kada je obuka pasa u pitanju:

  1. Mehanički metod – u ovom slučaju primenjuju se mehanički nadražaji. Pomoću mehaničkih nadražaja, vlasnik postavlja svog psa u položaj koji želi. To postiže pritiskom ruke na telo psa kada pas treba da sedne, trzaj povocem ako želi da krene na određenu stranu itd. Ono što je obavezno napomenuti je da povodac ne predstavlja kaznu za psa već pomaže u pravilnom obučavanju. Povodac je veza koju imaju vlasnik i pas, a nikako lanac mržnje prema psu.
  2. Metod podsticanja ukusa – ako je naredba uspešno izvršena, pas će dobiti svoju nagradu u vidu hrane
  3. Kontrastni metod – ovo je kombinacija prva dva metoda. Ako podstaknete psa nekim mehaničkim nadražajem da izvrši određenu radnju, za nagradu ga počastite hranom
  4. Metod podražavanja – u ovom slučaju pas prvo gleda šta radi drugi pas i onda pokušava da ga imitira

Može da se desi da prođe dosta vremena dok pas ne nauči da reaguje na komandu. Ne treba odmah odustajati, već biti uporan jer ćete tako pomoći i sebi i svom psu da se socijalizuje i bude integrisan u sredinu u kojoj boravi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPiton: Da li je piton najveći udav na svetu?
Sledeći tekstTigrica za početnike: Zašto je tigrica omiljeni papagaj?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime