Naslovna VESTI PSI Ako poštujete OVA pravila, VI ste odgovorni vlasnik ljubimca!

Ako poštujete OVA pravila, VI ste odgovorni vlasnik ljubimca!

0
odgovorni vlasnik petface

Odgovorno vlasništvo podrazumeva mnogo više od pukog obezbeđivanja osnovnih životnih uslova vašem kućnom ljubimcu. U to, naravno, spadaju čista voda, hrana i topao dom.

Ali, uvek imajte na umu da su kućni ljubimci, kako im samo ime kaže, naviknuti na neke uslove koji su daleko od onih kojima su njihovi preci bili izloženi u prirodnim staništima. Pripitomljavanjem, ljubimci postaju potpuno zavisni o svojim vlasnicima, kada je reč o njihovoj dobrobiti.

odgovorni vlasnik petface

Za početak, bitno je naglasiti da je vlasništvo nad ljubimcem doživotna obaveza. Ukoliko ne možete da se ljubimcu posvetite za celukupan period njegovog života, nemojte ga ni usvajati. Ako ipak odlučite da više niste u mogućnosti da budete njegov odgovorni vlasnik, svakako ga nemojte izbacivati na ulicu, već mu pronađite adekvatan, novi dom.

Pročitajte još:
ISKRENO RAZUMEVANJE: Evo zašto dete sa autizmom treba da odraste uz psa!

odgovorni vlasnik petface

Kada uzimate kućnog ljubimca, bilo bi dobro da izaberete onog koji odgovara vašem stilu života. Ako se ne krećete puno ili nemate vremena za duge šetnje, nemojte uzimati energičnog psa, ili uzmite mačku. Uglavnom, bitno je da svoj životni stil prilagodite karakteru i zahtevima svog kućnog ljubimca i da nikako ne zapostavljate njegove osnovne potrebe, a jedna od njih je sigurno društvo i socijalizacija.

Pročitajte još:
Da li je Srbiji potrebna policija za životinje?

Ukoliko ne želite ili niste spremni za nove ljubimce, koji mogu doći kao potomci vašeg psa ili mačke, obavezno ih sterilišite, odnosno kastrirajte. To je svakako najbolji način da se, u korenu reši problem lutalica.

odgovorni vlasnik petface

Odgovorni vlasnik će se, prilikom usvajanja ljubimca, postarati da svoj dom učini bezbednim za njegov boravak. To podrazumeva uklanjanje potencijalnih otrovnih materija kao što su pesticidi, lekovi i hemijska sredstva za čišćenje kuće. Njih, kao i određene kućne biljke koje mogu biti pogubne po ljubimce, treba skloniti van njihovog domašaja.

Što se veterinarske nege tiče, odgovorni vlasnik će je pružiti svom ljubimcu kad god mu je potrebna. Tu su naravno i rutinske posete veterinaru prilikom redovnih vakcinacija i pregleda. Novi zakoni takođe, nalažu da i psi i mačke moraju biti čipovani, kako bi se vodila evidencija o njihovom vakcinisanju. Naravno tu je i spoljašnja oznaka da ljubimac ima vlasnika, u vidu ogrlice sa ili bez imena.

Pročitajte još:
5 razloga zbog kojih treba UDOMITI LJUBIMCA!

Vlasnikova dužnost je da svog ljubimca trenira poslušnosti, kako i gde da vrši nuždu, kao i kako da se ponaša u društvu drugih životinja i ljudi. Agresivnost nikada ne treba podsticati, niti tolerisati. Na vlasniku leži velika odgovornost, jer postoje opasni vlasnici, a skoro nikada opasni ljubimci, koji takvi postaju usled nedostatka treninga i socijalizacije.

odgovorni vlasnik petface

Kada ljubimac dospe u pozne godine, na vlasniku je da mu pruži dodatnu pažnju i negu. Ukoliko je to činio čitavog života, svakako mu neće predstavljati problem da se ljubimcu posveti još neko vreme.

Za kraj ćemo napomenuti da odgovorni vlasnik voli svog ljubimca i to mu svakodnevno pokazuje, što brigom, što gestovima kao što su maženje i igranje, koji vlasniku ne predstavljaju puno, ali ljubimcu znače sve.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstISHRANA MAČAKA: Taste of the Wild sa pastrmkom i dimljenim lososom najbolji je izbor za vašu ljubimicu!
Sledeći tekstPITALI SMO ZOO VRT: „Optužbe su neosnovane, pingvinarijum će biti jedan od najboljih u Evropi“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime