Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Šta NE TREBA RADITI kada odlučite da usvojite mačku?

Šta NE TREBA RADITI kada odlučite da usvojite mačku?

0
odlucite da usvojite macku petface

Ako ste naprasno odlučili da nabavite mačku i da to bude „poklon iznenađenje“ i vama i vašim ukućanima, već ste načinili prvu od brojnih grešaka. Takvo impulsivno reagovanje nije fer prema mačetu, a ni prema ostalim ljudima sa kojima delite dom. Mačke su krajnje osetljiva i emotivna bića i nepravedno je impulsivno ih uzimati, a potom jednostavno odbaciti ili bolje rečeno izbaciti iz doma i poznatog okruženja. Evo spiska ostalih stvari koje ne treba činiti ukoliko se odlučite da uzmete mačku za kućnog ljubimca.

NIKADA NE UDOMLJAVAJTE MAČKU OSIM UKOLIKO SE SVI U KUĆI NE SLAŽU SA TOM ODLUKOM

Čak iako vam se čini da maloj, čupavoj pufni niko neće moći da odoli, odluku o usvajanju ne donosite na brzinu i samostalno. Ključno za uspešno udomljavanje jeste zajednička odluka i pristajanje svih ukućana. Dolazak mačke predstavlja promenu za sve. Te promene sigurno neće biti potpuno pozitivne za svakog, pa se svi trebaju pripremiti za taj događaj. Dobar model je da svi zajednički idete u odabir novog člana porodice.

odlucite da usvojite macku petface

NE UDOMLJAVAJTE MAČKU BEZ POSREDNIKA

Iako je udomljavanje zaista humani potez kojim ćete nekoj mački obezbediti trajan dom i brigu, budite oprezni, pogotovu ukoliko već imate nekog kućnog ljubimca. Uzimanje direktno sa ulice može da dovede do brojnih problema tokom perioda adaptacije na novi prostor, a posebno u komunikaciji sa „starosedeocima“. Zato je dobro da usvajanje obavite preko nekog od prihvatilišta za napuštene ili mačke bez vlasnika. Radnici znaju navike i karakter svojih štićenika i olakšaće vam izbor u odnosu na vaše lične i navike vaših ljubimaca. Tako će se smanjiti rizik od nesporazuma, incidenata i nesreća koje mogu da rezultiraju i odbacivanje novog ljubimca.

PROČITAJTE I:

ZAŠTO PAS POVRAĆA: Povraćanje je jedan od najčešćih simptoma mnogobrojnih zdravstvenih problema!

NE UDOMLJAVAJTE MAČKU BEZ PERIODA IZOLACIJE

Izolacija je korisna kako za novu mačku tako i za sve ostale ljubimce koje možda imate u domu. Na prvom mestu su zdravstveni razlozi. Nova mačka sa sobom potencijalno nosi brojne spoljne i unutrašnje parazite, bakterijska i virusne infekcije ili gljivična oboljenja. Sva se ona lako prenose na već prisutne ljubimce pa postoji opasnost od krajnje ozbiljnih komplikacija. Pored toga, tu je i psihološki aspekt prilagođavanja. Starosedeoci su po pravilu prilično posesivni kada su u pitanju prostor i pažnja koju su već osvojili. S druge strane, pridošlici je potrebno vreme da se navikne kako na novo okruženje tako i na ljude. Period izolacije od 10 do 14 dana obezbediće dovoljno vremena da se obave zdravstveni pregledi, vi upoznate ponašanje, navike i donekle karakter novog ljubimca. Istovremeno tokom ovog perioda i stariji ljubimci će se naviknuti na ideju da postoji nov član porodice.

NE UDOMLJAVAJTE RASNU MAČKU PRE NEGO ŠTO OBAVITE DOMAĆI ZADATAK

Domaći zadatak glasi: „Saznajte sve o rasi za koju ste se odlučili“! Sviđa vam se sijamska, persijska ili britanska kratkodlaka mačka? I odlučili ste se za pripadnika neke od brojnih rasa. Da li znate sve o njenim karakteristikama, da li je mirna, ili previše aktivna? Kakvu joj hranu treba obezbediti, da li je dobra sa decom, koliko je zahtevna u pažnji? Kakve su joj potrebe u pogledu zdravstvene nege? To što će se njeno krzno slagati sa dezenom vaše fotelje ili što će vam se svi diviti na izboru nikako ne treba da budu odlučujući faktor prilikom izbora.

odlucite da usvojite macku petface

NE UZIMAJTE MAČKU AKO NISTE PRIPREMILI SVE ŠTO JOJ JE POTREBNO

Ni beba ne dolazi u dom iz bolnice ukoliko joj niste obezbedili osnovne stvari za normalan život. I za mačke isto važi. Ukoliko ste se odlučili za takvu ljubimicu ne čekajte poslednji trenutak da nabavite sve što vam je potrebno. Dakle, odmah nabavite posudu za toalet sa odgovarajućim posipom, posude za hranu i vodu, hranu, igračke, mesto za odmor i spavanje… Ukoliko to obezbedite pre njenog dolaska olakšaćete joj period adaptacije. Istovremeno, sebi ćete dati više vremena da se bavite svojim novim ljubimcem umesto da idete od radnje do radnje i nabavljate neophodne stvari.

NE USVAJATE MAČKU AKO NISTE PLANIRALI TROŠKOVE ZA VETERINARA

Ako verujete da mačke imaju devet života to podrazumeva da ćete devet puta više brinuti o zdravlju ljubimice. Prvu posetu veterinaru obavite pre nego što mačku uvedete u svoj dom. Ako se radi o mačetu, sa veterinarom napravite plan čišćenja od parazita i vakcinacije protiv zaraznih bolesti. Obeležite mačku mikročipom i ukoliko ne želite potomstvo dogovorite sterilizaciju pre ulaska u pubertet – mačkin naravno. Ne zaboravite da se neke veterinarske usluge moraju raditi periodično, čišćenje od parazita, godišnje vakcinacije, stomatološki i sistematski pregledi. Sve to iziskuje troškove. Pored toga, tu su i neke incidentne situacije, povrede ili neočekivane bolesti čije saniranje zna poprilično da košta. Sve medicinske potrebe se kao i kod ljudi umnožavaju sa starenjem pa budite spremni da tokom života svoje ljubimice izdvojite znatna finansijska sredstva za njeno zdravlje.

odlucite da usvojite macku petface

Ako mislite da u svakom trenutku možete da odustanete od takve brige – nemojte ni uzimati mačku za ljubimca. Zapravo, nemojte uzimati ni jednu životinju za ljubimca. Poštenije je!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAKO VI NEMATE SNAGE: Tu je marljivi miš koji će počistiti umesto vas! (VIDEO)
Sledeći tekstVEZANA ŽICOM, spavala u buretu i silovana ko zna koliko puta…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime