Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Određivanje pola kod kunića

Određivanje pola kod kunića

0
upala pluća petface
petopedija-odredjivanje-pola-3
Pol kunića nije poznat na prvi pogled

Kunići dostižu polnu zrelost između 3 i 6 meseca, što zavisi pre svega od same rase kunića. Kunići manjih rasa polnu zrelost dostižu ranije u odnosu na kuniće velikih rasa. Pod dejstvom polnih hormona u ovom periodu dolazi do promena u ponašanju i izgledu kunića. Mužjaci postaju temperamentiji i agresivniji u odnosu na ženke. Takođe su vrlo teritorijalni kada dostignu polnu zrelost. Ženke su nemirne, slabog apetita i često čupaju krzno. Kod polno zrelih ženki se u preiodu teranja javlja otok i crvenilo spoljnih genitalija. Ovi znaci se ponavljaju svake tri nedelje i traju od 3 do 5 dana. Takođe, ženke imaju 8 vidljivih mlečnih žlezdi. Mužjacima se u ovom periodu spuštaju testisi.

U predelu genitalija kunića nalaze se dva otvora. Prvi otvor je anus, a drugi je urogenitalni otvor. Kod mužjaka su ova dva otvora međusobno više udaljena nego kod ženki. Razlike postoje i u veličini životinje. Mužjaci su po pravilu veći od ženki.

Kunići su poznati po svojim reproduktivnim sposobnostima. Zato ih treba kastrirati, tj. sterilisati kada dostignu polnu zrelost ukoliko vlasnik ne želi da imaju potomstvo.

Razlike u izgledu genitalija ponekad ne daju dovoljno pouzdane informacije, pa je potrebno iskustvo vlasnika ili veterinara kako bi sa sigurnošću mogao da se ustanovi pol kunića.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana kunića
Sledeći tekstOtečeni zglobovi kod morskog praseta

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime