Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Koliko puta mačka može da se OMACI TOKOM JEDNE GODINE?

Koliko puta mačka može da se OMACI TOKOM JEDNE GODINE?

0
omaci tokom jedne godine petface

Ukoliko ste propustili brojne prilike da sterilišete svoju mačku pa se dogodilo „ono“ i sada oćekujete prinove, jedino što vam preporučujemo je da počnete da se ponašate kao odgovoran vlasnik. Pre svega, to znači da joj date svu moguću podršku tokom perioda trudnoće i porođaja, pronađete odgovorne vlasnike za mačiće i date ih čim prestanu da sisaju. Pošto sve to baš i nije lako i jednostavno, preporučujemo da je posle ove epizode najzad sterilišete.

Gestacijski period kod mačaka je mnogo kraći nego kod ljudi. To znači da one mogu ostati smacne više puta tokom godine. Poznavanje svih faza plodnosti mačke, pomoći če vam da izbegnete neželjenu trudnoću svoje ljubimice.

PROČITAJTE I:

Kako izabrati najbolji POSIP ZA MAČKU?

Pubertet

Period puberteta varira u zavisnosti od rase i faktora okruženja. Ovaj period karakterišu hormonalne promene koje izazivaju manje ili više (ne)poželjno ponašanje. U periodu od četvrtog do devetog meseca starosti počinje da se čudno oglašava (čitaj: arlauče) i da vam se napadno umiljava u svakoj situaciji. Može da počne da grebe nameštaj, urinira kako bi obeležila teritoriju ili poslala miris prebogat feromonima zainteresovanim mužjacima u okolini. Verujte, njih ima u izobilju.

omaci tokom jedne godine petface

Seksualna plodnost

Čim mačka uđe u pubertet ona u bilo kom trenutku može da uđe u estrus (teranje). Kod njih se estrus može javiti svakih 12 do 22 dana. Što je najzanimljivije (najgore) ovo se dešava stalno, sve dok mačka ne zatrudni. Dakle, ukoliko u kontinuitetu želite da slušate glasno mjaukanje kojim se dozivaju potencijalni partneri, uriniranje po stvarima i stanu, jurcanje i valjanje po čitav dan i noć – uživajte. To će se dešavati sve dok se ne spari i ostane smacna. Ili je ne sterilišete.

Trudnoću, porođaj i period nege mačića vam nećemo detaljnije opisivati. Sve to možete naći u drugim našim tekstovima. Vraćamo se na osnovno pitanje: Koliko puta mačka može da se omaci tokom jedne godine?

omaci tokom jedne godine petface

Da ne bude zabune. Period trudnoće traje oko dva i po meseca. Ona je posle porođaja veoma brzo spremna za sledeće parenje. To znači da mačka može čak 5 puta da ostane trudna tokom jedne godine! Pa vi vidite. Pomnožite to sa 3 do 9 i eto računice za koliko mačića treba da pronađete odgovarajući dom. I to samo u jednoj godini. A mačke žive u proseku oko 13 godina.

Ako mislite da mačke ulaze u menopauzu i da od nekog trenutka više nisu plodne – grešite. Doduše, s godinama, plodnost uglavnom opada i smanjuje šansu za više poroda tokom jedne godine. Međutim, čak i izuzetno stare mačke i dalje mogu ostati trudne i rađati mlade. Naravno, zdravstveni rizici u tom dobu su mnogo veći, kako tokom trudnoće tako i tokom porođaja. Mačići tako starih mačića su uglavnom nešto sitiniji i manje otporni.

omaci tokom jedne godine petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠTENCI IZBAČENI KAO SMEĆE: Kroz prozor automobila izbacili 7 kučića u đubretarskoj kesi! (VIDEO)
Sledeći tekstLJUBAVNA PRIČA ZA OSKAR: Krava i pas su se obožavali, kada su KRAVU PRODALI, pas je upao u depresiju, a onda…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime