Naslovna PETOPEDIJA PSI OGRLICE za pse mogu biti OPASNE

OGRLICE za pse mogu biti OPASNE

0
ogrlice za pse mogu biti opasne

Šetnja sa vašim ljubimcem je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za fizičko i emocionalno zdravlje svog ljubimca, a može ojačati i vezu koju delite. Međutim, ako koristite neadekvatnu ogrlicu, može se desiti da povređujete svog ljubimca, a da to ni ne znate.

Davilice

Davilice su uglavnom napravljene od metala a često imaju i manje ili više oštre izbočine koje treba da im povećaju efikasnost. Ova vrsta ogrlica je posebno opasna za pse i njihova upotreba se povezuje sa: povredom i oštećenjem traheje, ranama na koži vrata, onesvešćivanjem, stvaranjem modrica, paralizom, povredama kičme, a mogu stvoriti i psihološke posledice. Vrlo je teško kontrolisati pritisak koji se stvara prilikom povlačenja psa i to može da dovede do ozbiljnih povreda. Takođe, psi su dovoljno vešti da vrlo brzo shvate kako mogu da se oslobode ovakve ogrlice. S druge strane, ukoliko je ovakva ogrlica podešena nešto labavije, postoji opasnost da se pas prilikom igre ili provlačenja kroz žbunje zakači za prepreku u krajnje neprijatnom i opasnom položaju.

Pročitajte još: Kako da naučite svog psa da ne vuče povodac?!

Šokeri

Ovakve ogrlice se uglavnom koriste prilikom, po našem mišljenju, neodgovorne obuke pasa. Pas se uslovljava da prilikom doživljenog elektrošoka uradi dobijenu naredbu od vlasnika. Psi koji nose opasne šokere mogu da pate od fizičkih povreda i opekotina, psihološkog stresa, kao i agresije. Svaki pas je ličnost za sebe i zato nikada ne možete znati kako će reagovati na šok. Ono što je blagi potres za jednog psa, može načiniti veliku štetu drugom. Anksioznost i zbunjenost koju ovakvim ogrlicama nanosite svom psu može dovesti do brojnih respiratornih problema i čak mogu izazvati gastrointestinalne poremećaje. Treba znati da upotreba ovakvih ogrlica podrazumeva kažnjavanje ljubimca, a to nikako nije dobar način ophođenja sa psom.

Obična oglica sa kopčom

Nošenje ovakve ogrlice kako biste na nju zakačili karticu sa imenom svog psa je idealno. Ali vukljanje vašeg ljubimca za vrat prilikom šetnje je veoma loša ideja. Povodac koji se nalazi na vratu, čak i sa jednostavnom kopčom u nekim situacijama može biti veoma bolan za pse, jer stvara dodatni pritisak na traheju, kičmu i jednjak i stoga mora treba biti oprezan.

Pročitajte još: Najveći izbor kvalitetnih ogrlica, povodaca i amova!

Kada su u pitanju bezbednost i udobnost, korišćenje amova je uvek najbolji način da šetate ljubimca. Ne samo da to uklanja pritisak sa vrata, već je i lakše povući ljubimca, ukoliko se nađe u nevolji. Postoje brojni tipovi amova koje možete izabrati, bilo da su oni koji se kopčaju napred ili na leđima ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSve što niste znali na temu – ČEMU SLUŽE MACI BRKOVI!
Sledeći tekstNAJNOVIJA VEST: Pas Kokito uginuo u avionu, u delu za ručni prtljag!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime